Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prezidenta přirovnal ke klaunovi. Čínského magnáta poslal soud na 18 let za mříže za korupci

Autor: ČTK - 
22. září 2020
15:32

K 18 letům vězení byl v Číně odsouzen někdejší vlivný realitní magnát Žen Č'-čchiang, který otevřeně kritizoval prezidenta Si Ťin-pchinga. Byl shledán vinným z korupce, úplatkářství a zpronevěry veřejných financí. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na soud v Pekingu.

Žen, který stál ve vedení státní stavební společnosti a byl členem čínské komunistické strany, byl zadržen na jaře poté, co kritizoval přístup prezidenta Sia k boji proti koronaviru a přirovnal čínského vůdce ke klaunovi.

Pekingský soud shledal Žen Č'-čchianga vinným ze zpronevěry 111 milionů jüanů (379 milionů Kč) a přijetí úplatků ve výši 1,25 milionu jüanů (4,27 milionu Kč). Podle soudu Žen všechny nezákonně nabyté finanční částky splatil, ke všem obviněním se dobrovolně přiznal, rozsudek přijal a nemá v úmyslu se proti němu odvolat.

Kromě osmnáctiletého trestu vězení dostal Žen také pokutu ve výši 4,2 milionu jüanů (14,3 milionu Kč), uvedl na svých internetových stránkách pekingský soud.

Devětašedesátiletý Žen na jaře napsal esej, v níž reagoval na projev prezidenta z 23. února, který prostřednictvím telekonference sledovalo 170.000 stranických činitelů. Ačkoliv v ní hlavu státu osobně nezmiňoval, uvedl, že po zhlédnutí projevu „neviděl císaře v nových šatech, ale klauna vysvlečeného donaha, který trvá na tom, že je císař“.

„Ani v nejmenším neskrýváte svou úpornou snahu být císařem, ani odhodlání zničit všechny, kdo vám to neumožní,“ napsal. Žen také uvedl, že absence svobody tisku v Číně přispěla k tomu, že se s bojem proti koronaviru nezačalo dříve, a celá situace se tak zhoršila. Jeho esej se později rozšířila po internetu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 23. září 2020 11:39 )

Součanský šaškovský "boj s virem" způsobuje, že ohrožené skupiny se nemohou dočkat konce epidemie, začínají plnit nemocnice a zmírat. Jednou budou viníci odsouzení, protože soud uzná i bez znalce epidemiologa, že neopodstatněné zplošťování křivky prodlužuje epodemii a s tím spojené utrpení a škody. Normálně epidemie chřipky trvá asi půl roku, zatímco ta uměle zplošťovaná trvá už 7 měsíců a stále není ani v půlce (bude trvat 2 roky).

Omasta ( 23. září 2020 11:34 )

Součanský šaškovský "boj s virem" způsobuje, že ohrožené skupiny se nemohou dočkat konce epidemie, začínají plnit nemocnice a zmírat. Jednou budou viníci odsouzení, protože soud uzná i bez znalce epidemiologa, že neopodstatněné zplošťování křivky prodlužuje epodemii a s tím spojené utrpení a škody. Normálně epidemie chřipky trvá asi půl roku, zatímco ta uměle zplošťovaná trvá už 7 měsíců a stále není ani v půlce (bude trvat 2 roky).

Omasta ( 23. září 2020 11:28 )

To se stane i u nás, když začnou na kritiky "boje" proti koronaviru vytahovat špínu. Ono se zřejmě na celém světě bojuje špatně, protože boj láká k znezužívání a obohacování pomocí drahých roušek, testů a zákazů činnosti.
I malé dítě ví, že chřipka i covid nejsou léčitelné. Všechny restrikce nic nedokážou jen oddalují konec epidemie, prodlužují ji, a tím automaticky násobí pravděpodobnost nákazy. Zřejmě politici mají nějaký způsob jak vydělávat na tom, že se hospodářská situace zhoršuje.

Kopacka ( 22. září 2020 22:07 )

V ostrém kontrastu s USA, které zjevně proměnily Valné shromáždění OSN na bitevní pole za účelem útoku a pomluvy Číny, čínský prezident zdůraznil, že v boji proti COVID-19 bude na prvním místě postavení lidí a životů a hlavní země by měly jednat jako hlavní tím, že přijmou svou náležitou odpovědnost a splní očekávání lidí. Ačkoli čínský prezident ve svém projevu nezmínil USA, na rozdíl od Donalda Trumpa, který svůj projev zahájil zmínkou o "čínském viru", slova čínského prezidenta Si Ťin-pchinga byly mírné, ale silné, což plně ukázalo obraz Číny jako odpovědné hlavní země, která ctí závazky, respektuje vědu a zdůrazňuje činy. Čína se rovněž zavázala, že bude prioritně poskytovat očkovací látky COVID-19 rozvojovým zemím a bude ctít svůj závazek poskytnout v průběhu dvou let 2 miliardy dolarů mezinárodní pomoci. Čínský prezident také slíbil, že Čína poskytne dalších 50 milionů USD na Globální plán humanitární reakce COVID-19 a založí svěřenecký fond FAO-Čína SSC fáze III s 50 miliony USD.

Zobrazit celou diskusi