Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lukašenkova rivalka: Putin je moudrý vůdce. Nejde o boj s Ruskem, ale s naším prezidentem

Autor: ČTK - 
20. září 2020
17:27

Nynější demonstrace v Bělorusku nejsou prozápadním nebo proruským bojem, je to vystoupení proti jedinému člověku, Alexandru Lukašenkovi. V rozhovoru poskytnutém ruskému listu RBK to zdůraznila vedoucí představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Ta je podle přesvědčení mnoha Bělorusů skutečnou vítězkou srpnových prezidentských voleb, nikoli Lukašenko, jenž zemi vládne tvrdou rukou už 26 let.

Úřady nazítří po volbách, konaných 9. srpna, oznámily, že vyhrál s více než 80 procenty hlasů Lukašenko, což v Bělorusku vyvolalo rozsáhlé protesty. Jejich účastníci tento výsledek považují za podvod a opozice, stejně jako EU, ho neuznává. Demonstrace za odchod Lukašenka a nové volby pokračují přes brutální policejní zákroky a zatýkání.

„Bojujeme za právo volby, s kým chceme budovat naši zemi. Nejedná se o prozápadní a ani o proruský boj, jedná se o protesty proti jedné osobě, ke které naši lidé ztratili důvěru, úctu a se kterou již nechceme ani žít, ani pracovat. To nemá nic společného ani s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem, ani s Ukrajinou, ani s jinými zeměmi,“ odpověděla Cichanouská na otázku týkající se jejích častých setkání s činiteli EU, jež mohou v Moskvě vyvolávat nedůvěru.

„Nikdy jsme se neobrátili zády k Rusku“

Politička, kterou úřady záhy po volbách pod pohrůžkami donutily opustit zemi, připomněla, že ještě před několika měsíci Lukašenko své odpůrce obviňoval z toho, že jsou řízeni z Moskvy, že je za nimi „ruka Kremlu“. „A teď tento člověk změnil názor o 180 stupňů. Teď nás sponzoruje i Amerika... a kdo nás ještě vodí jako loutky - Litva, Polsko, a dokonce i Ukrajina,“ uvedla Cichanouská.

Víte, Vladimir Putin je přece jen moudrý vůdce. Chápe, že vše, co se říká, jsou fantazie jedné osoby. A chápe, že jsme vždy říkali, že jsme otevřeni dialogu. A nikdy jsme se neobrátili zády k Rusku, mám na mysli běloruský lid. Jsme přátelská země a chceme takovou zůstat,“ dodala politička.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zvonik54 ( 22. září 2020 10:37 )

Já teda nevím, ale ty domácí parchanty, co jsou ovládáni z konfliktního západu a furt se bouří a dělají problémy, by bylo potřeba pořádně zmasakrovat, protože oni tím podporují rozmístění NATO a jaderných zbraní v Bělorusku proti Rusku, což je v podstatě podpora celosvětové jaderné války.

Kopacka ( 22. září 2020 03:36 )

Krásně jste to vyhodnotil. Záměrem je vytvořit dojem, že Rusku nehrozí nebezpečí a za chvíli tam budou americké základny jako na Ukrajině.

AVATAR ( 21. září 2020 08:45 )

provokaterka ( 20. září 2020 18:12 )

Putin je moudrý vůdce,proto by bylo dobré spojit Bělorusko s Ruskem.

Zobrazit celou diskusi