Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Hanba!“ Ženy vyrazily demonstrovat proti Lukašenkovi, policie jich stovky zadržela

Autor: ČTK - 
19. září 2020
17:58

Běloruská policie v sobotu v centru Minsku zadržela stovky demonstrantek, které se zúčastnily opozičního pochodu žen proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Do vězeňského vozu policisté podle agentury DPA naložili i třiasedmdesátiletou Ninu Baginskou, považovanou za veteránku protestního hnutí, která demonstrovala už proti komunistům. „Hanba!“ křičely demonstrantky.

Agentury AFP a Reuters uvedly, že protestu se zúčastnilo asi 2000 žen. Pochod do centra hlavního města v jednu chvíli policie zablokovala a pak začala účastnice protestu masově zadržovat. Mnohé z demonstrantek přišly oblečeny do bílé a červené, barev protestu a také barev vlajky nezávislého Běloruska před připojením k Sovětskému svazu.

Pochod do centra hlavního města projíždějící motoristé zdravili troubením, zněla i hesla požadující osvobodit politické vězně. „Nezapomeneme, neodpustíme!“ či „Lukašenko za mříže!“, skandoval dav.

Policie zadržela stovky demonstrantek v centru Minsku (19. 9. 2020) Policie zadržela stovky demonstrantek v centru Minsku (19. 9. 2020) | ČTK / AP / Uncredited

Část demonstrantek (policisté) zablokovali u obchodního centra, další ženy se rozutekly do okolí. V jednu chvíli zaznělo ‚Odcházíme!‘ a k nebi vzlétl bezpilotní letoun s bílo-červeno-bílou vlajkou. Auta se zadrženými odjela a lidi, kteří zůstali na místě, se seřadili do lidského řetězu podél vozovky. Několika demonstrantkám se udělalo špatně, zavolali pro ně sanitky,“ napsala agentura TASS.

„Nebojím se, protože mám ráda svou zemi“

Nepřipouští se pluralismus názorů, pouze názor jediného člověka. Přála bych si žít v zemi, kde se budou přinejmenším respektovat lidská práva, kde bude dělba moci a kde lid sám rozhodne, kam se má země ubírat. Počítám s tím, že mě mohou kdykoliv zatknout, ale nebojím se, protože mám ráda svou zemi a snažím se pro ni udělat, co zmůžu,“ řekla serveru Tut.by jedna z demonstrantek, která na akci přišla v karnevalové masce.

U tržiště, kde demonstrace začala, policisté kontrolovali akreditace novinářů, a později natáčeli demonstrantky, jinak ale pořádkové síly podle ruských tiskových agentur pochodu nebránily. Později agentura Reuters s odvoláním na očitého svědka uvedla, že policisté zadrželi zhruba deset demonstrantek. Agentura DPA připomněla, že před týdnem policisté proti ženám poprvé použili brutální násilí a 100 jich zadrželi.

Protesty v Bělorusku vypukly po prezidentských volbách z 9. srpna, jejichž vítězem úřady pošesté vyhlásily Lukašenka, tentokráte s více než 80 procenty hlasů. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská získala jen deset procent. Opozice pokládá tyto výsledky za zfalšované, odmítla je uznat i Evropská unie.

santikxauz ( 19. září 2020 19:32 )

Ještě si měly vzít do náruče děcka,aby víc vynikly.

Manowar ( 19. září 2020 19:20 )

Ve Francii a v Katalánsku by po těchto placených "demonstrantech" použili vodní děla,slzný plyn a gumové projektily.

e.lesanova ( 19. září 2020 19:10 )

Placené "aktivistky", které přišly provokovat...stejný scénář jako všude jinde...a ona "veteránka" je jedna střelená bába, která je na každé demonstraci, kde vyloženě provokuje, cpe se do "antonu", strhává policistům masky atd. Jenže je tím pověstná a pořád ji "ne a ne" zavřít

Zobrazit celou diskusi