Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezidenta viní za válečné zločiny v Kosovu. Thaçi se má zpovídat i ze stovky vražd

Autor: ČTK - 
24. června 2020
17:20

Kosovský prezident Hashim Thaçi je mezi deseti osobami, které prokurátor zvláštního tribunálu v Haagu obvinil z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti, včetně téměř stovky vražd. Podle tiskových agentur to dnes oznámil prokurátorův úřad.

Zvláštní tribunál pro Kosovo byl po mnoha odkladech a silném nátlaku mezinárodního společenství na kosovské představitele schválen v roce 2015. Soudí bývalé velitele povstalců z Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), která koncem 90. let vedla ozbrojený boj za odtržení tehdejší jihosrbské autonomní oblasti Kosovo.

V dnešním prohlášení prokurátora tribunálu se uvádí, že Thaçi a dalších devět podezřelých „jsou trestně zodpovědní za téměř 100 vražd“. Na svědomí mají podle dokumentu i další oběti z řad kosovských Albánců, Srbů a Romů a také politických odpůrců. Těch se týkají další body obžaloby spojené s mizením lidí, proti nimž bylo použito síly, s pronásledováním a s mučením.

Thaçi patřil za ozbrojeného boje proti srbským silám v letech 1998 a 1999 k velitelům UÇK. Vedle něj je ve skupině obžalovaných rovněž bývalý předseda kosovského parlamentu a vůdce opoziční Demokratické strany Kosova (DSK) Kadri Veseli, který také patřil k velitelům povstaleckých oddílů.

Další z bývalých velitelů UÇK, expremiér Ramush Haradinaj byl do Haagu k tribunálu pozván dvakrát jako svědek, ale není zřejmé, zda je teď mezi obžalovanými.

Obžalobu musí ještě před zahájením procesu potvrdit speciálně pověřený soudce. Prokurátor obžalobu vznesl po dlouhém vyšetřování a v prohlášení vyjádřil přesvědčení, že „může dokázat všechna obvinění nade vší pochybnost“. Prokurátor přitom obvinil Thaçiho a Veseliho z opakované snahy „mařit a podkopávat“ práci tribunálu.

Zvláštní tribunál pro Kosovo je považovaný za kosovský justiční orgán, ale tvoří ho mezinárodní soudci a je financován Evropskou unií. Kvůli zajištění bezpečnosti svědků má sídlo v nizozemském Haagu. Několik lidí svědčících proti bývalým velitelům UÇK totiž za podezřelých okolností zemřelo.

Priština se vytvoření speciálního soudu dlouho bránila a souhlasila až v roce 2015 po silném mezinárodním tlaku. Ten se vystupňoval po zveřejnění zprávy Rady Evropy v roce 2010 o podezřeních týkajících se násilí a zabíjení páchaného členy UÇK na srbských a romských zajatcích, ale i na Albáncích, kteří nepodporovali separatisty.

Menhira ( 24. června 2020 17:52 )

Nikdy jsme neměli to Kosovo uznat, tak jako plno jiných zemí! Měl by to parlament zrušit. To co se vědělo a říkalo, je dnes už potvrzeno soudy.

Zobrazit celou diskusi