Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kim nechal popravit pět lidí z ministerstva. Na večeři ho otevřeně kritizovali

Autor: Darina Jíchová - 
14. září 2020
22:07

Server Daily North Korea, do kterého v jihokorejském Soulu přispívají převážně severokorejští zběhové, oznámil, že vůdce KLDR Kim Čong-un nechal popravit pět úředníků z ministerstva hospodářství. Muži prý Kima a jeho vládu otevřeně kritizovali během večeře, strefovali se pak zejména do stagnující ekonomiky Severní Koreji.

Podle Daily NK poprava proběhla už 30. července, Kim pětici mužů, podle zdroje zběhů, nechal zastřelit popravčí četou, jejich rodiny byly následně přemístěny do pracovního tábora v Jodoku. Severokorejského diktátora měla rozčílit kritika jeho ekonomické politiky, která z KLDR udělala jednu z nejchudších zemí na světě. Muži debatovali o průmyslové reformě, kterou stát nutně potřebuje, a potřebě mezinárodní spolupráce, uvedl Daily NK.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un na inspekci v Severní Hwanghe Severokorejský diktátor Kim Čong-un na inspekci v Severní Hwanghe | Reuters

Doznání vynucené mučením

Celý rozhovor úředníků se dostal k jejich nadřízeným, kteří to pak poslali dále. Muže si pak předvolali, místo schůzky však byli rovnou zatčeni tajnou policií. Bylo rovněž zahájeno vnitřní vyšetřování všech mužů. Úředníci byli obviněni z pokusu oslabit a narušit režim, k čemuž se zřejmě pod mučením i přiznali. Byli odsouzeni k trestu smrti a popraveni. Jejich rodiny skončily ve věznici určené pro politické disidenty.

Zpráva vyvolala strach v úřednickém aparátu, který si dobře pamatuje masivní čistky z roku 2011. Tehdy Kim zbavoval stranu „zrádců“ po smrti svého otce Kim Čong-ila, na popravu poslal Kim i svého strýce Čang Song-tcheka. Ten byl krátce po Kimově nástupu zbaven všech funkcí a očerněn. Následně obviněn z vlastizrady a společně se svými nejbližšími spolupracovníky v roce 2013 popraven, stejný osud potkal i jeho širší rodinu.

salto ( 15. září 2020 11:01 )

mikes15 ( 15. září 2020 08:24 )

Kim jednou skončí sám na popravišti, jestli to tedy už není jeho dvojník

Arany ( 14. září 2020 23:38 )

Rád bych věděl, co je z tohoto článku pravda.

starymlok ( 14. září 2020 22:29 )

Šikmoký z ***.syn

Zobrazit celou diskusi