Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Blogera (22) brutálně zbili. Další Putinův kritik skončil po Navalném v nemocnici

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. září 2020
11:03

Poblíž svého bytu v Moskvě byl v neděli napaden mladý bloger a velký kritik ruského prezidenta Vladimira Putina Jegor Žukov (22). Mladík je v současnosti jedním z nejprominentnějších hlasů opozice, má vlastní kanál na YouTube a působí také v rozhlasu. Mluvčí prezidenta odmítá, že by existovala nějaká spojitost mezi útokem na Žukova a „domnělou“ otravou vůdce ruské opozice Alexeje Navalného, který je momentálně hospitalizován v Německu, uvedla stanice BBC.

Moskevská policie začala vyšetřovat případ opozičního blogera, kterého v neděli poblíž jeho bydliště zbili dva neznámí útočníci. Oznámila ruská média. „Doufejme, že se podaří identifikovat, dopadnout a náležitě potrestat pachatele,“ okomentoval případ Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Ruský opoziční bloger Jegor Žukov. Na snímku s vůdcem opozice Alexejem Navalným. Ruský opoziční bloger Jegor Žukov. Na snímku s vůdcem opozice Alexejem Navalným. | Instagram/RealZhukov

Žukov: Chtěli mi vážně ublížit

„Na policii se obrátil muž, který v trestním oznámení uvedl, že dva neznámí muži jej napadli a způsobili mu zranění. Na základě této skutečnosti byl otevřen trestní případ kvůli podezření z ublížení na zdraví,“ řekl agentuře Interfax policejní mluvčí. Pachatelům hrozí v případě dopadení a usvědčení až dvouletý trest ve vězení.

Policie sice neuvedla jméno oběti, nicméně v médiích se již dříve objevily informace, že spolupracovník nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy Žukov byl po nedělním přepadení ošetřen v nemocnici; hospitalizaci podle listu Kommersant odmítl, přestože lékaři zjistili otřes mozku. Na sociálních sítích se také objevily snímky zmláceného Žukova.

„Majetkovou újmu mi nezpůsobili, ale rozbili mi tvář a cítím se velice špatně. Myslím, že útočníci se pokusili vážně ublížit mi na zdraví, a proto mě mnohokrát udeřili do hlavy, a to i poté, co jsem upadl na zem,“ napsal Žukov v trestním oznámení, dodal, že k útoku došlo v Raščupkinově ulici. Přepaden byl již podruhé, ale při prvním útoku z 24. července se mu podařilo útočníkům utéci dříve, než jej vážněji zranili. Žukovovi spolupracovníci věří, že útoky mají politické pozadí.

Blogera kvůli politické aktivitě vyhodili ze školy

Bloger předpokládá, že kvůli opoziční aktivitě jej v den přepadení vyloučili z vysokoškolského studia v oboru režie a dramaturgie. Podle serveru Newsru.com nejmenovaná členka přijímací komise uvedla, že se Žukova „zbavili na pokyn shora“.

Žukov byl loni v prosinci odsouzen k tříletému podmíněnému trestu a k dvouletému zákazu používání internetu za to, že se loni v červenci zúčastnil nepovolené demonstrace v centru Moskvy proti vyloučení opozičních kandidátů z voleb do městského sněmu a byl při tom zadržen policií, podobně jako tisícovka dalších lidí. Ve svém posledním slovu u soudu Žukov prohlásil, že „odlidštění“ je jedinou sociální politikou ruského státu a „samoděržaví“ (samovláda) jedinou tradiční institucí, kterou stát vytrvale ctí a upevňuje.

Stav Navalného je neměnný 

Navalnyj oproti tomu zůstává na jednotce intenzivní péče na berlínské klinice Charité, lékaři ho udržují v umělém spánku, aby urychlili léčbu. Německo dál naléhá na Rusko, aby během vyšetřování otravy, kterou potvrdily testy, spolupracovalo. „Pro mě je absolutně jasné, co se stalo. Otrávil ho Kreml, nebojím se o tom mluvit,“ prohlásila právnička a spolupracovnice Navalného Ljubov Sobolová. „Spolupracovat nechtějí, protože vědí, kam povedou důkazy,“ dodala.

Němečtí lékaři ještě nezveřejnili přesnou diagnózu Navalného, před víkendem ale informovali o tom, že „příznaky otravy ustupují“. Zopakovali, že jeho stav je vážný, ale stabilizovaný a že není v ohrožení života.

Navalnyj byl před více než týdnem v bezvědomí hospitalizován v sibiřském Omsku poté, co se mu udělalo nevolno na palubě letounu letícího z Tomska do Moskvy. Následně se ho podařilo převézt na berlínskou kliniku Charité, kde podle lékařů laboratorní testy odhalily známky otravy.

zvonik54 ( 10. září 2020 20:23 )

Vy mlčte PPP150W, moje gorily mají dohromady 3kW! A to vám vyhodí pojistky...

zvonik54 ( 10. září 2020 20:20 )

Logicky: Platí, že když někoho někdo sejří, tak holt dostane přes držku. Tak to bylo i v Americe! To má jedinou váhu a účinnost.

AVATAR ( 2. září 2020 07:58 )

PPP150W ( 1. září 2020 17:53 )

A jak to souvisí se zmláceným Bělorusem?

PPP150W ( 1. září 2020 17:51 )

Měl byste se svého dogmatu držet. Ani vy nejste v bezpečí.

Zobrazit celou diskusi