Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanova sešroubovaná paže se hojí. Prezidenta přestěhovali, pozdravoval i Putin

Autor: Jakub Kopřiva, Tomáš Belica - 
28. srpna 2020
05:20

Vypadalo to hodně zle. Zlomenina pravé paže, kterou si prezident Miloš Zeman (75) přivodil po pádu v úterý večer, se ale hojí nad očekávání dobře. Natolik, že už o víkendu by mohl být „hradní“ pán propuštěn z nemocničního prostředí do domácí péče v lánském zámku.

Ačkoliv v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích, kam byl v úterý večer se zlomeninou pravé ruky převezen, dostává prezident tu nejlepší péči, Zeman už se těší domů. „Samozřejmě bude rád, až bude moci být v domácím prostředí. Nemocnice není domov,“ popsal Blesku prezidentův stav mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zlomeninu si podle dřívějšího vysvětlení Zeman přivodil tím, že po sledování večerních zpráv nevyužil k chůzi hůlku nebo oporu svých ochránců. Oba pomocníky totiž prezident už dlouhodobě využívá kvůli neuropatii dolních končetin, která mu ztěžuje pohyb.

Video  Jiří Ovčáček o zdraví prezidenta  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Už pracuje

Lékaři Zemanovu paži spravili titanovým hřebem, operace trvala asi hodinu. Žádné komplikace se nevyskytly. Ve špitále je tak hlava státu na standardním pokoji, i když uzpůsobeném pro potřeby prezidenta. Zeman pobyt na lůžku využívá nejen k odpočinku.

„Nejenže pracuje, ale zajímá se o dění. Už plánuje některé pracovní schůzky na září, které se budou věnovat domácí i zahraniční politice,“ upřesnil Ovčáček.

Video  Vratislav Mynář o stavu prezidenta Miloše Zemana: Ruku mu zpevnili titanovými hřeby.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Pojede na Moravu?

Prezident tak prý dokonce uvažuje, že po propuštění z nemocnice bude pokračovat ve svém běžném programu. Například už v pondělí by se měl vydat na návštěvu jižní Moravy.

„Je to otázka dnů, pokud se neobjeví nějaké komplikace, a znovu opakuji, nejsou komplikace, vše jde podle plánu, tak by pan prezident mohl být o tomto víkendu, nejpozději v neděli, na zámku v Lánech,“ ujistil Ovčáček. Výhled je takový, že následujících 6 až 8 týdnů by měl prezident strávit rekonvalescencí.

Pozdravy z Ruska

Zeman dostal také plno přání k brzkému uzdravení. A podle mluvčího Ovčáčka je jimi velice potěšen. Zdravici kromě fandů zaslalo i mnoho zahraničních politiků a hlav států. Od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové (47) přes Izraelce Revuena Rivlina (80) až po vládce Kremlu Vladimira Putina (67).

„Nezdvořák“ Vystrčil?

Prezident během svého pobytu v ÚVN stihl jmenovat nového šéfa Úřadu pro ochranu osobních údajů. Tím je nově bývalý státní tajemník na ministerstvu vnitra Jiří Kaucký.

A opětovně zkritizoval cestu šéfa Senátu Miloše Vystrčila (60, ODS) na Tchaj-wan. Proti té se ostře vymezuje komunistická Čína a vedle Hradu je proti tchajwanské misi také premiér Andrej Babiš či šéf Sněmovny Radek Vondráček. „Je to stejné, jako kdyby pan předseda Senátu navštívil navzdory španělským protestům Katalánsko. Jde tedy o nezdvořilost v mezinárodních vztazích,“ sdělil k tomu Ovčáček.

Video  Žantovský u návštěvy Pompea v Česku zmínil i Zemanův člun. Přidal výtku pro Petříčka.  - Sabina Dračková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

manunu ( 30. srpna 2020 18:47 )

9vox9: Nejsem namyšlená ani protekční spratek jen píši svůj názor. Ještě hodně se musí lidé učit finanční gramotnosti. Naštěstí ve školách už jsou děti s tímto seznamováni.

manunu ( 30. srpna 2020 18:39 )

9vox9: Není vám to ani trochu hanba, co jste schopná napsat? Vaše srdce je plné zloby, zášti, závisti, jak můžete takhle žít.

manunu ( 29. srpna 2020 09:20 )

9vox9:

manunu ( 29. srpna 2020 09:18 )

9vox9: Vy jste bl.bá. Co si to vůbec dovolujete, už vás mám dost. Jsou bezdomovci a nezaměstnaní, ale někteří si za to můžou sami. Když si někdo bere nesmyslné půjčky na hlouposti(např. na dovolenou, vánoční dárky atd.) tak musí počítat, že třeba nebude mít finanční prostředky na splátky. To samé nezaměstnaní, kdo chce pracovat tak si práci najde. Nepište nesmysly a dělejte něco užitečného.

manunu ( 29. srpna 2020 09:05 )

9vox9: Je to hnus jak se vyjadřujete o V. Havlovi. Víte o tom, že jste vedle jak ta jedle? Pan Havel odpočívá v rodinné hrobce na Vinohradském hřbitově.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa