Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obamová se rozpovídala o rasismu: Bílí nás ani nevidí, posteskla si bývalá první dáma

Autor: Darina Jíchová - 
28. srpna 2020
20:27

Bývalá první dáma Spojených států Michelle Obamová se ve svém posledním podcastu věnovala tématu rasismu, konkrétně promluvila o svých vlastních zkušenostech. Svému publiku převyprávěla incident, ke kterému došlo v newyorském Central Parku, když si s dcerami zašla na zmrzlinu. Zdůraznila, že „bílí černochy mnohdy ani nevidí“, informoval deník USA Today.

„Je to vyčerpávající,“ řekla Obamová k rasistickým útokům, kterým celý život čelí. Ve svém podcastu se svými kamarádkami rozebírala incident z letošního května, kdy běloška v Central Parku zavolala policii na Afroameričana, který ji vyzval k tomu, aby si dala psa na vodítko. Žena tvrdila, že ji muž ohrožoval. Muž si celou věc nahrál a sdílel na sociálních sítích, běloška byla odsouzena za falešné obvinění.

Obamová: Tomu bílí nemůžou rozumět

„Takové incidenty bohužel nejsou neobvyklé,“ povzdechla si Obamová. „Tohle je přesně to, čemu bělošské společnosti nerozumí, nechápou, co je mít tmavou pleť v tomto státě. Lidé se rozhořčili, když video viděli, ale tohle se děje běžně. Běloši nás přehlížejí, neregistrují nás, ani nás nevidí,“ prohlásila Obamová.

Sama potom vyprávěla zážitek, který má se svými dcerami Sashou a Maliou. „Bylo to v době, kdy byl Barack ještě prezident. Byly jsme s holkami na fotbale a po cestě domů jsme se rozhodly zastavit se v Central Parku na zmrzlině. Řekla jsem agentům tajné služby, aby na nás počkali opodál. S dcerami jsme se snažily působit nenápadně a zapadnout,“ vypověděla Obamová.

„Byla tam fronta, což je normální. V tu chvíli jsem nebyla první dáma, ale jen další černoška s dvěma černošskými dcerami. Stála jsem tam a lidé mě přehlíželi, mluvili přese mě. Vrcholem bylo, když nás předběhla jedna běloška, stoupla si přímo před nás, jako bychom tam vůbec nestály,“ popsala bývalá první dáma.

Bílá Amerika nás vnímá jako hrozbu

„Slečna u pultu už se chystala ženu obsloužit, já to ale nevydržela a ozvala jsem se. Promiňte, oslovila jsem ji. Nevidíte, že tady stojíme? Předběhla jste nás,“ zavzpomínala Obamová. „Neomluvila se, ani se mi nepodívala do očí. Nevěděla, kdo jsem. Viděla jen černošku, nebo skupinu černošek, možná ani neviděla lidi, protože my jsme pro ni neviditelní,“ uvedla.

„Můžu tady sedět a vyprávět nespočet podobných příběhů, jako je tento. Během těch 8 let v Bílém domě bylo mnoho chvil, kdy jsem si užívala anonymity. Inkognito jsem chodila venčit naše psy. Lidé mě míjeli, nevšímali si mě, bylo to jako by mě ani nepovažovali za člověka,“ Obamová podotkla, že to je na pasivním rasismu asi to nejbolestnější, tedy to, že běloši se často chovají, jako by černoši ani nebyli lidmi.

„Tomu bílí nikdy nemůžou rozumět, jaké to je. Víte, celé to odráží to, jak bílá Amerika vnímá odlišné lidi. Pro ně neexistujeme, a když už existujeme, tak jsme pro ně hrozba. Tohle je to, co je opravdu vyčerpávající,“ prohlásila Obamová. Vysvětlila rovněž, proč je pro ni důležité mít blízké černošské přátele. „Víte, je tady jistý pocit úlevy, když přátelům nemusíte nic vysvětlovat, když vás chápou,“ objasnila na závěr.

denisz ( 30. srpna 2020 21:00 )

Pod pláštíkem boje proti rasismu a policejní brutalitě
čím dál více řádí závadoví lidé,co kradou,rabují,ničí,
co nemají respekt, natož úctu k lidem ani k policii.
Přidávají se i extremisté s fašistickými sklony
(zničení kapitalismu se zbraní), pomatení aktivisté,
přiblblé celebrity, i bohužel opoziční demokraté,
co chtějí zavařit Trumpovi. Neuvěřitelná to pokrytecká
civilizace.Jak k takové může někdo vhlížet. Snad pevná
ruka nastolí pořádek a právo rozumu. Doufám tedy, že
se normální Američané (tj. z vnitrozemí) ve volbách
správně rozhodnou.
Jen prosťáček chce, aby se stalo to, co si vysnil.
Jako česká strana Pirátů v Česku. . .

tryskomys ( 30. srpna 2020 06:13 )

Nevím na co si stěžuje,po dobu vlády Obamy zdevastoval zdravotnictví,nic nepředvedl jako představitel těch dnes tak IN černá kůže.Prací se nebavili za ty roky jen dokazují jak umějí krást,osočovat jiné rasy,hnus.

frantacizek ( 28. srpna 2020 22:46 )

navíc Barrack Obama s manželkou a současný duck, to nejde taky intelektuálně srovnat, Amerika asi potřebovala tuhle intelektuální léčbu šokem. Kam vede i plná legalizace zbraní apod. Uplně nevím, jestli bych se cítil bezpečně ve státě pod republikánským guvernerem. To, že můžu mít zbraň, totiž znamená, že ji může mít téměř každý, komu může kdykoliv přeskočit v palici na ulici. Není to zkrátka normální. Bezpečí obyvatel by měla zajišťovat PROFESIONÁLNĚ policie, ne domobrana..

frantacizek ( 28. srpna 2020 22:40 )

docela ji chápu.. přitom je spousta úspěšných černošských sportovců - celá NBA, v Bostonu v MLB legendární pálkař, můj oblíbenec, v UFC Jon Jones, ve fotbale je jich spousty. Já to tak nemám, ale chápu ji. Amerika je natolik kosmopolitní, že by tam měli být o to více tolerantnější jeden k druhému, zase na druhou stranu ta kosmopolitnost může sociokulturně člověka obohacovat - jednotlivé kuchyně v podání přistěhovalců originál zkusit, fiesty-zábavy to může být zajímavé, tyhle kulturní tradice vidět na jednom místě, v jednom státě. Toho by si měli vážit a snažit se vzájemně obohacovat. Moc ty spory nechápu vzhledem k té sportovní sféře, které prakticky dominují v amerických sportech černoši.

kralovna-vsech-mori ( 28. srpna 2020 21:25 )

Jenže jak ukázalo posledních pár měsíců tak hrozba jste. Viz vyrabovaná a vypálená města.

Zobrazit celou diskusi