Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pohřbili mrtvého demonstranta. A Lukašenko řešil s Putinem pomoc a „vnější agresi“

Aktualizováno -
15. srpna 2020
19:57
Autor: ČTK - 
15. srpna 2020
13:26

Tisíce lidí se v sobotu v Minsku sešly na rozloučení s Aljaksandrem Tarajkouským, který zemřel v pondělí při zásahu policie proti protestujícím. Prezident Lukašenko mezitím mluvil telefonicky o situaci v Bělorusku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle Lukašenka se rozvíjí vnější agrese proti jeho zemi.  

V Bělorusku pokračují demonstrace proti falšování výsledků voleb hlavy státu a proti brutálnímu násilí policie vůči demonstrantům. Navzdory protestům ústřední volební komise oficiálně potvrdila „drtivé vítězství“ dlouholetého prezidenta Alexandra Lukašenka.

Lukašenko mluvil s Putinem

Lukašenko dnes o situaci v Bělorusku telefonicky jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Lukašenkův režim čelí masivním demonstracím, podle běloruské hlavy státu se však proti jeho zemi rozvíjí vnější agrese podle scénáře „barevné revoluce“. Aktivita těchto protestních hnutí v minulosti vedla k pádu autoritářských vlád v některých postsovětských státech.

Pohřeb oběti policejního zásahu

Tisíce lidí v Minsku se mezitím sešly na rozloučení s Aljaksandrem Tarajkouským, který zemřel v pondělí při zásahu policie proti protestujícím.

Úřady tvrdí, že muž zemřel při pokusu hodit výbušninu na představitele bezpečnostních sil, o skutečné příčině jeho smrti ale panují pochybnosti. Ruský opoziční server Novaja gazeta píše, že podle očitých svědků muž žádnou výbušninu v rukách nedržel. Otec zemřelého médiím sdělil, že mu před pohřbem nebylo dovoleno podívat se na synovo tělo.

Putin prý nabídl pomoc

Putin přitom dnes údajně slíbil Bělorusku pomoc se zajištěním bezpečnosti země, pokud o to Minsk požádá. Podle státní tiskové agentury Belta to dnes prohlásil Lukašenko. Řekl rovněž, že jej znepokojují vojenská cvičení v sousedních zemích Polsku a Litvě, na něž pohlíží jako na zbrojení. Prohlášení učinil několik hodin poté, co s Putinem telefonoval ohledně situace ve své zemi.

Lukašenko neupřesnil, jakou pomoc by Moskva Minsku konkrétně poskytla. Řekl však, že obě země mají dohodu o vojenské spolupráci v rámci smlouvy o Svazovém státu Ruska a Běloruska, kterou uzavřely před 20 lety. "Toto jsou momenty, na něž se tato dohoda vztahuje," uvedl Lukašenko při poradě na ministerstvu obrany.

Kreml po telefonátu Putina se svým běloruským protějškem prohlásil, že oba muži vyjádřili naději, že se současnou krizi podaří rychle vyřešit. Lukašenko zároveň prohlásil, že země nepotřebuje žádné vnější mediátory. Do této pozice se přitom již dříve nabídlo Polsko či pobaltské státy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horaIysa ( 16. srpna 2020 09:57 )

Meleš to tady už po stý. Napastuj něco jinýho. Je to trapný jak trousil.

horaIysa ( 16. srpna 2020 09:54 )

Holky jsou krásný i teď, jenom ty seš starej páprda, tak co bys s něma dělal.

kolemdokola ( 16. srpna 2020 03:25 )

Přesně tak

kolemdokola ( 16. srpna 2020 03:12 )

Nepřidávejte se k lůze, použité k převratům u nás, na Ukrajině a nyní v Bělorusku. Je to jen import ze západu. Dnes už známe všechny podvody v politice polistopadové garnitury. Pokračují dále na východ. Jsou to zrůdy tohoto světa. Lukaščenko je statečný a spravedlivý chlap.

Vaclav Trefil ( 15. srpna 2020 18:54 )

nečekal

Zobrazit celou diskusi