Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Bruselu se vrátily povinné roušky na veřejná místa. Vláda reaguje na růst nakažených

Autor: ČTK - 
12. srpna 2020
11:25

V Bruselu ode dneška platí povinnost zakrývat si nos a ústa na všech veřejných prostranstvích. Regionální vláda k opatření přistoupila kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem, informovala agentura AFP.

Povinnost nosit roušku či si jinak zakrývat ústa a nos platí v celém Bruselském regionu, jehož součástí je kromě samotného centrálního Bruselu ještě osmnáct dalších čtvrtí a obcí, například Anderlecht, Ixelles, Schaerbeek či Molenbeek-Saint-Jean. Celý region hlavního města má 1,2 milionu obyvatel.

Testování na koronavirus v Belgii Testování na koronavirus v Belgii | Reuters

Klíčová hranice v počtu nakažených padla

Už od 11. července musí lidé starší 12 let v Bruselském regionu nosit roušky ve většině uzavřených prostor. Na počátku srpna bruselská bezpečnostní rada rozhodla, že k rozšíření povinnosti přistoupí, pokud bude denní počet nových případů nákazy koronavirem sedm dní v řadě překračovat 50 na 100 000 obyvatel. To se podle šéfa bruselské vlády Rudiho Vervoorta nyní stalo.

Nařízení, které začíná dnes platit, se týká ulic, parků a dalších veřejných prostranství, ale i soukromých prostor přístupných veřejnosti. Lidé roušky nemusí nosit jen při sportu či při těžké fyzické práci na veřejnosti, třeba při opravě silnic. Výjimku dostali i lidé se zdravotními obtížemi.

Nové opatření se netýká dalších dvou belgických regionů, tedy Vlámska a Valonska, připomněla agentura AFP.

Belgie má zhruba 11,5 milionu obyvatel. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se v zemi od počátku epidemie koronavirem nakazilo více než 75 000 lidí. S covidem-19 jich 9885 zemřelo. Belgie má nicméně jednu z nejpřísnějších metodik počítání obětí pandemie. Do statistiky zahrnuje i ty případy úmrtí, u kterých panuje na covid-19 podezření. Jiné země počítají jen mrtvé, u nichž je příčina smrti potvrzena laboratorním testem.

MAMKA2316 ( 12. srpna 2020 13:43 )

DOUFÁM ŽE TO PLATÍ I PRO MIGRANTY ??DOUFÁM ŽE VŠICHNI MIGRANTI BUDOU MIT TEST NA KORONAVIRUS NEBO TO PLATÍ JEN PRO OBČANY EU ??ASI ANO ??

Zobrazit celou diskusi