Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Merkelová a restrikce: Od Macrona si držela odstup, nakupovat chodí v roušce

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. června 2020
11:25

Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí 29. června hostila francouzského premiéra Emmanuela Macrona v paláci Meseberg, který leží asi 65 kilometrů severně od Berlína. Lídři spolu jednali o červencovém summitu Evropské unie, budoucnosti EU a jejím novém předsednictvím, které v červenci převezme právě Německo. Merkelová Macrona vítala na červeném koberci, kvůli koronaviru ale nedošlo k líbání na tvář, které jako typický francouzský pozdrav vyznává Macron. Kancléřka dbala na to, aby mezi sebou měli doporučený rozestup dva metry, uvedl list Daily Mail. Merkelová striktně dodržuje bezpečností opatření, na pondělní tiskové konferenci například řekla, že na nákupy chodí jedině v roušce.

„Když dodržuji odstup, tak roušku nepotřebuji. A když ho nedodržuji a jdu například nakupovat, pak se očividně nepotkáváme. Jinak byste mě s rouškou už viděla,“ odpověděla Merkelová na dotaz, proč ji ještě nikdo neviděl v roušce. Kancléřka, kterou otázka viditelně pobavila, k tomu doplnila, že neprozradí, kde nakupuje. Poté ještě dodala, že ještě bude příležitost, při které ji lidé v roušce uvidí.

Po vypuknutí pandemie Merkelová a další členové vlády „naléhavě“ doporučili veřejnosti zakrývat si ústa a nos, aby se snížilo riziko přenosu koronaviru. Země poté zavedla povinnost nosit roušky v obchodech a v prostředcích hromadné dopravy.

Tisková konference s Macronem se ale věnovala především záležitostem EU. Oba uvedli, že věří, že se na červencovém summitu podaří schválit víceletý finanční rámec sedmadvacítky i balík na obnovu ekonomik zemí a regionů nejvíce postižených koronavirem. Merkelová zároveň poznamenala, že cesta ke shodě mezi evropskými státy je ještě dlouhá.

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem jednala o budoucnosti EU. (29.06.2020) Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem jednala o budoucnosti EU. (29.06.2020) | Reuters

Merkelová s Macronem mají plán na obnovu po koronavirové krizi

Merkelová s Macronem přišli už v květnu s návrhem na vytvoření evropského programu v rozsahu 13,8 bilionu korun na hospodářskou obnovu po krizi způsobené koronavirem. Na ten pak navázala Evropská komise, která počítá s částkou asi 20 bilionů korun, z níž by zhruba 13 bilionů byla přímá podpora a sedm miliard půjčky.

Peníze by si podle plánů jednorázově půjčila Evropská komise a evropské země by je až do roku 2058 splácely ze společného rozpočtu. Návrhy mají podporu covidem-19 nejzasaženějších zemí Itálie a Španělska, kterým má připadnout více než třetina celkového balíku. Proti nim se naopak staví Rakousko, Nizozemsko, Dánsko a Švédsko.

Dohoda je priorita, cesta k ní bude dlouhá

„Věříme, že najdeme shodu, i když cesta je ještě dlouhá,“ podotkla Merkelová k summitu plánovanému na 17. a 18. července, na němž se představitelé evropských zemí po delší odmlce znovu setkají tváří v tvář. Rázná odpověď na krizi je podle dlouholeté šéfky německé vlády nutná, protože EU čelí ekonomické výzvě, kterou nejméně desítky let – možná ale vůbec nikdy – nezažila.

S tím, že balík na obnovu ekonomik ještě dozná změn, Merkelová počítá. „Samozřejmě budou změny. O tom se bude diskutovat. Ale musí zůstat fond, který pomáhá,“ míní. „Přišel okamžik pravdy pro Evropu,“ poznamenal zase Macron, který schválení balíku považuje za „absolutní prioritu“. Stejně jako Merkelová chce větší suverenitu EU v zahraniční politice, v oblasti bezpečnosti, digitalizace nebo boje proti klimatickým změnám.

Víceletý rozpočet na léta 2021 až 2027, který by členské země v červenci také mohly schválit, má mít rozsah 28,4 bilionu korun.

krapotkin ( 30. června 2020 13:42 )

Tak mamá v roušce ? Konečně se na ní dá podívat, aniž by se mi zvedl kufr.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa