Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Češi v Bejrútu se museli stáhnout. Obětí je už 158, mezi nimi i žena velvyslance

Aktualizováno -
8. srpna 2020
16:15
Autor: ČTK, tsv - 
8. srpna 2020
11:30

Počet obětí úterní exploze v bejrútském přístavu vystoupil na 158, více než 6000 lidí bylo zraněno a 21 se stále pohřešuje, píše agentura Reuters. Češi i v sobotu pokračovali v záchranných pracech a ve vyhledávání. Ale kvůli zhoršené bezpečnostní situaci se musely po 13. hodině českého času spolu s dalšími týmy stáhnout. Zhoršená bezpečnostní situace zřejmě souvisí s velkou demonstrací, uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka, který je s týmem na místě v kontaktu.

„Dnes se tam chystá nějaká velká demonstrace, ostatně ty týmy vlastně i večer nemohly pracovat právě kvůli tomu, že se tam v odpoledních hodinách a večer konají demonstrace. Armáda to prostě vyhodnotila tak, že raději ty týmy vždycky stáhne a nechá je v bezpečí,“ řekl mluvčí Kavka.

V pátek od rána do 13:00 hodin pracovalo družstvo 15 záchranářů, 3 psů a statika v přiděleném sektoru. Na místě nasazení proběhla návštěva generála Josepha Aouna and Rogera Roukhiho (Chief of Engineer corps).

Ve 13:00 proběhlo střídání družstev, nasazeno bylo 13 záchranářů, doktor a 2 psi, kteří pokračovali v práci v přiděleném sektoru. Nikdo nebyl nalezen. Sektor, ve kterém tým do včerejšího dne pracoval, je strategickou potravinovou cestou. Jde o místo v přístavu, kde mohou přistávat velké lodě s potravinami, které se pak distribuují dál pozemní cestou. Bylo tedy nutné prohledat sutiny, jestli v nich nikdo nezůstal, aby na místo mohla těžká technika, která odklidí sutiny a vyčistí cestu pro průjezd aut.

V 16:20 jela vyhledávací skupina na další místo rozhodnout, zda je vhodné k nasazení. Na místě, po dohodě s Katarským týmem, nebyli naši záchranáři a psi potřeba.

„V Bejrútu je přes 30 °C, hrozné vlhko. Teplo sálá z budov a silnic. Náročné je to pro psy i pro nás hasiče. Psi se rychle unaví, chladíme je. Po nasazení je střídáme. Mají botičky. V kombinézách i bez nich je to peklo,“ popsal zasahujíci hasič David Hynek.

V centru města a v blízkosti vládních budov proběhly demonstrace už v nočních hodinách. Všichni členové týmu jsou v pořádku.

Manželka nizozemského velvyslance podlehla zraněním

Manželka nizozemského velvyslance Jana Waltmanse, Hedwiga Waltmansová-Molierová (†55), v sobotu podlehla vážným zraněním, která utrpěla při úterním výbuchu. Manželé při něm stáli v obývacím pokoji svého domu v Bejrútu. Budova nizozemské ambasády byla při explozi v bejrútském přístavu těžce poškozena, zraněni byli další čtyři lidé.

Libanonské křesťanské uskupení Katáib, které je v opozici vůči vládě podporované Hizballáhem, oznámilo rezignaci svých tří členů na křesla v parlamentu. „Poslanci za Katáib se rozhodli vydat cestou konfrontace v zájmu svobodného, svrchovaného a nezávislého Libanonu,“ prohlásil šéf Katáibu na pohřbu předního člena uskupení, který přišel o život při úterní explozi. „Vyzývám všechny poslance k rezignaci, aby lidé mohli rozhodnout, kdo jim bude vládnout, aniž by jim někdo cokoliv vnucoval.“

Vyšetřovatelé výbuchu podle libanonského prezidenta Michela Aúna zkoumají, zda příčinou neštěstí byla nedbalost, nehoda či vnější zásah. Se stále menší nadějí na vyproštění živých pokračují záchranné práce, jichž se účastní také čeští záchranáři.

Speciální tým USAR pokračoval celý pátek ve vyhledávacích a záchranných pracích v Bejrútu. Čeští záchranáři byli nasazeni v přiděleném sektoru, který je strategickou potravinovou cestou, sdělila dnes ČTK mluvčí hasičů Nicole Studená.

Video  Záznam děsivého výbuchu v Bejrútu  - cnc
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 8. srpna 2020 17:39 )

Češi v Bejrútu se museli stáhnout. Neměli tam vůbec jezdit, zatím asi stejně nikoho nenašli. Průtahy po příletu byly také lumpárna. Měli se otočit na podpatku a zase urychleně odklusat domů. Zase pár milionů z kapes nás všech vyhozeno do nenávratna. Je to ale vlastně jedno, natisknou nové...

e.lesanova ( 8. srpna 2020 15:32 )

Omezenci, kteří místo aktivní pomoci organizují demonstrace, by měli být dáni před soud...je potřeba hledat zraněné, mrtvé, dávat město do pořádku, aby vše mohlo co nejdříve fungovat...idioti bez mozku a ještě brání ostatním, aby zachraňovali, co se ještě dá...

Tara-Tara ( 8. srpna 2020 14:52 )

opět se potvrdilo asi to staré "každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán"...celkem rychle se naši záchranáři dopravili do Libanonu (to ještě nekončí spor ohledně letadla, že), nenechali je pracovat, sami si museli najít místa, a teď to zase odpískají, protože mají být demonstrace...tak se ptám...mělo to vůbec smysl ?????

Zobrazit celou diskusi