Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Češi hledají v troskách Bejrútu třetí den. Velitel Jiří: Něco takového jsem ještě neviděl

Autor: sova - 
7. srpna 2020
17:10

Český tým specializovaných záchranářů USAR (Urban Search And Rescue), který odletěl ve středu do Bejrútu, neustále prohledává trosky v okolí místa výbuchu. Už třetí den se tak snaží vyprostit uvězněné a zraněné lidi. Záchranné akci v hlavním městě Libanonu velí hasič Jiří Čmakal. O podrobnosti ze zásahu se podělil s televizí Nova. 800 tisíc korun do Bejrútu pak posílá jako pomoc Diakonie ze své sbírky.

„My jsme aktuálně nasazení v přístavu v místě, kde došlo k explozi. Hledáme oběti v okolním prostoru. Přístavní skladiště, parkoviště a další objekty - to všechno se musí prohledat,“ řekl televizním reportérům Čmakal, který ještě „doma“ zasahoval například během obřího požáru vietnamské tržnice Sapa v roce 1999.

I přes své dlouholeté zkušenosti však hasič přiznal, že něco podobného ještě neviděl. Podle něj je na místě například srovnání s následky zemětřesení.

Zranili se zatím pouze psi

Pohyb v terénu kolem místa exploze je podle něj vysoce náročný, a to mimo jiné kvůli všudypřítomným střepům a betonovým sutinám.

Nikdo z jeho kolegů prozatím neutrpěl žádná zranění. Takové štěstí už ale neměli přítomní psi, kteří si už pár poranění odnesli. Podle velitele ale nebyla vážná.

„Psi mají drobné oděrky. Podařilo se nám je ošetřit a nyní pokračují v činnosti dál. Je tady přítomen i ruský tým, který má s sebou veterináře, který je schopný ošetřit i závažnější poranění,“ vysvětlil Čmakal reportétům TV Nova.

Spolupráce s armádou

Bezpečnostní situace na místě je podle něj v rámci mezí stabilní. Uzavřené místo zásahu hlídá armáda, která zajišťuje i transport.

Z trosek se záchranářům však prozatím nikoho dostat nepodařilo. „Týmy z Francie a Ruska aktuálně pracují na vyproštění těl. Víme o tom a jsme připraveni jim pomoci, účastníme se i porad, ale zatím po nás nepožadovali spolupráci. Jsou soběstační,“ řekl český velitel Nově.

„Předpokládám, že další dny a hodiny budeme pokračovat v prohledávání sutin v přidělených sektorech ve spolupráci s libanonskou armádou,“ dodal.

800 tisíc jako pomoc od Diakonie

Zatímco hasiči působí v Bejrútu přímo na místě, další tuzemská pomoc sem míří na dálku. Například 800 tisíc korun díky své postní sbírce věnuje Diakonie. „Na bezprostřední pomoc po tragické a ničivé explozi, která dále umocňuje sociální a ekonomickou krizi v zemi, kde žije až jeden a půl milionu syrských uprchlíků,“ jak uvedla organizace.

„Prostředky Postní sbírky využijeme na opravy materiálních škod, nákup potravin a školních potřeb pro ty nejvíce potřebné děti v Bejrútu,“ zmínil Erik Siegl, vedoucí zahraničních projektů Diakonie.

„Lidé ztrácí naději“

„Pro mnoho rodin žijících v Libanonu je tohle poslední kapka. Kvůli ekonomické krizi přišli o práci a životní úspory. Potácejí se na hranici chudoby, protože prudce vzrostla cena potravin. Nyní je výbuch připravil o střechu nad hlavou, jejich blízcí jsou zranění nebo mrtví. Lidé ztrácí naději,“ shrnula současnou situaci ve městě doktorka Alia Abboud, ředitelka rozvoje Libanonské společnosti pro vzdělávání a sociální rozvoj (LSESD) a dodala: „Velmi teď potřebujeme a vítáme všechny projevy solidarity, které nám pomáhají jít dál.“

Libanon dováží až 85 procent potravin, největší část přes nyní zničený bejrútský přístav, kde exploze zničila i centrální národní sklady, sila a kompletně přístavní techniku. Beztak velmi vysoké ceny (vlivem dlouhodobé inflace a devalvace místní měny) dále porostou a základní jídlo se stane pro většinu obyvatel ještě méně dostupné. Diakonie ČCE pomáhá dlouhodobě, i díky prostředkům české vlády, ohroženým rodinám přímo v Bejrútu vyrovnat se s tíživými důsledky chudoby a útěku před válkou v Sýrii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 8. srpna 2020 07:57 )

Neustále se dočítáme o mezinárodní pomoci arabským zemím, ale ještě nikde jsem se nedočetl, kdy a komu pomohly SAE. Nepomáhají ani uprchlíkům, ani při takových katastrofách. Nebo mám jen nedostatečné informace?

Jirik-ta ( 7. srpna 2020 22:10 )

Soudruh Lux to byl taky kádr.
Po roce 89 majetkové vypořádání družstev(JZD) a dnes máme maso vakuově balené ze Španělska, Německa, afriky. Takže uzeniny nekupuji. Je to horor, morbidní. Fůj.
Hlavně ČR nesmí být konkurence schopná stejně jako Ukrajina. Bravo

kralovna-vsech-mori ( 7. srpna 2020 18:57 )

1917 ( 7. srpna 2020 18:28 )

V Libanonu prý hrozí krize, dováží 85% potravin. Nás to za chvíli čeká také, díky Klausovi a jeho zločinecké ODS a to tím, že se jim podařilo totálně zničit naše zemědělství. Za kritizovaných komančů jsme byli potravinově soběstační, ovšem kromě tolik potřebných banánů a pomerančů a naopak jsme ještě cca 3% potravim exportovali. Nyní jsme již na 50% dovozu potravin a tomu Libanonu se raketově blížíme. Takže při nastávajících volbách můžete opět volit Fialu se Stanjurou a jejich nezlomnou ODS, která nás dovede k těm slavným modrým zítřkům a konečně tolik slibovaných Německých platů!!!!!!

Zobrazit celou diskusi