Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Po výbuchu v Libanonu zatkli 16 lidí. Vyšetřovat budou ministra i ředitele přístavu

Autor: ČTK - 
6. srpna 2020
23:25

V Libanonu v souvislosti s úterním výbuchem přístavního skladu zadrželi 16 představitelů bejrútského přístavu a celní správy. Oznámila to ve čtvrtek libanonská agentura NNA. Armádní vyšetřovatelé kvůli explozi začnou vyšetřovat někdejšího ministra veřejných prací a ředitele přístavu. Libanonská centrální banka navíc nařídila zmrazení kont sedmi členů vedení přístavu a celní správy.

V přístavu vybuchl sklad dusičnanu amonného. O život přišlo přes 140 lidí, zranilo se na 5000 osob a vznikly rozsáhlé materiální škody ve velké části libanonské metropole. Dusičnan amonný byl ve skladu uložen neodborným způsobem šest let.

Konto zmrazili i šéfovi přístavu

Podle zdrojů agentury AP se armáda chystá v pátek vyslechnout Gházího Arídího, který byl ministrem veřejných prací, když v roce 2013 dorazila loď s nákladem dusičnanu amonného do bejrútského přístavu. Po její inspekci byl náklad zkonfiskován a odvezen do skladiště. K výslechu má jít v pátek také šéf přístavu Hasan Kurajta, který je mezi osobami, jimž centrální banka nechala zmrazit konto.

Vláda už ve středu vyhlásila 14denní stav nouze a nařídila domácí vězení pro nespecifikovaný počet představitelů přístavu. Dnes soudce oznámil, že ve vazbě je 16 členů vedení přístavu, celní správy a rovněž několik lidí odpovědných za údržbové práce, jakožto i dělníků, kteří na hangáru s uloženým dusičnanem amonným pracovali.

Video  Megavýbuch v Bejrútu: Nehoda nebo pumový útok?  - Twitter
Video se připravuje ...

Ve čtvrtek vláda dala vyšetřovací komisi maximálně čtyři dny na to, aby našla lidi odpovědné za tragédii.

V rozhodnutí centrální banky se uvádí, že krok provedla zvláštní bankovní vyšetřovací komise pro případy praní špinavých peněz a boj proti terorismu. O jejím rozhodnutí budou informovány všechny banky a finanční instituce i prokurátoři. Vládní mluvčí řekl, že centrální banka rozhodla na základě žádosti komise, která se zabývá vyšetřování exploze.

Podle libanonských médií nařídil generální prokurátor sedmi lidem se zmrazenými konty, k nimž patří také ředitel celní správy Badrí Dáhir, aby neopouštěli Libanon. Přitom Kurajta a Dáhir tento týden řekli, že v minulých letech několikrát žádali justiční úřady, aby zajistily odvoz nebezpečného materiálu ze skladu.

Video  Exploze v Bejrútu narušila svatební focení v místě vzdáleném 1500 metrů  - Reuters/MAHMOUD NAKIB
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 7. srpna 2020 10:18 )

No jo,hnojivo.Ono na vedoucich postech musi byt lide, kteri necemu rozumi.Ono taky postavit nekde sklad za situacxe ze je to velka investice, do toho se nikdo nepustil...Utcit zodpovednost za tuto tragedii nebude lehke..

Jirik-ta ( 7. srpna 2020 09:29 )

"Exploze v Bejrútu: Jak mohlo „hnojivo“ nadělat tak obrovské škody? " na osel.cz

Zobrazit celou diskusi