Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Při nehodě zemřel státní tajemník (†38) na Slovensku. V nemocnici jsou manželka a syn (2)

Aktualizováno -
26. července 2020
08:08
Autor: simao - 
25. července 2020
21:02

Při tragické nehodě na Slovensku zemřel státní tajemník pro kulturu Vladimír Dolinay (†38). Informovala o tom v sobotu TV Markíza. Svou kondolenci již zaslala i prezidentka Zuzana Čaputová, ke smrti Dolinaye se vyjádřil i premiér Igor Matovič (OLaNO). Zranění utrpěla i Dolinayova manželka a 2,5letý syn, uvedl Nový Čas.

„Ministerstvo kultury SR dnes zasáhla mimořádně smutná zpráva. Při tragické dopravní nehodě v odpoledních hodinách zahynul státní tajemník resortu kultury Vladimír Dolinay,“ uvedlo v sobotu ministerstvo vedené Natálií Milanovou (OLaNO) na síti.

Srážka dvou aut

Při nehodě se srazila dvě auta. Zranění utrpělo celkem pět lidí, Dolinay jim podlehl. „Při nehodě došlo ke srážce dvou osobních motorových vozidel, přičemž obě vozidla skončila po náraze mimo vozovku,“ popsala Katarína Križanová ze slovenského Prezídia hasičského a záchranného sboru.

Zranění utrpěla i manželka Dolinaye Zuzana. Podle Nového Času je ve vážném stavu. Do nemocnice byl převezen i jejich 2,5letý syn.

Dle policejní mluvčí Renáty Čuhákové jsou okolnosti nehody ve stádiu vyšetřovaní. Zahájeno však bylo trestní stíhání za trestné činy usmrcení a ublížení na zdraví.

TV JOJ uvedla, že pod neštěstí se patrně podepsalo nepřizpůsobení rychlosti jízdy protijedoucího vozidla, které se dostalo do protisměru, a auto, které řídil Dolinay, již nemělo kam uhnout.

Kondolovali Čaputová i Matovič

Upřímnou soustrast rodině Vladimíra Dolinaye již prostřednictvím ředitelky odboru komunikace prezidentské kanceláře vyjádřila i Zuzana Čaputová. 

„Vladimír Dolinay byl nejen státní tajemník ministerstva kultury, městský poslanec a učitel, ale i syn, otec, manžel. Odešel, když měl ještě hodně před sebou. Čest jeho památce a soustrast jeho rodině a blízkým,“ vzkázala slovenská prezidentka následně na facebooku.

„Upřímnou soustrast. Vlada Dolinaye jsem znal málo, ale už na základě toho mála jsem byl rád, že právě jeho si vybrali za státního tajemníka k Natálii na ministerstvo kultury. Vyzařovala z něho pokora a odhodlání, právě ty vlastnosti, kterými by měl oplývat každý dobrý politik. Odpočívej v pokoji, kamaráde... a mysli na nás, my na tebe budeme myslet též,“ uvedl slovenský premiér Igor Matovič (OLaNO).

Asistentem europoslankyně i komunálním politikem

Dolinay před jmenováním do funkce na ministerstvu působil ve slovenské komunální politice a také v Bruselu - coby asistent europoslankyně Jany Žitňanské. Byl členem zastupitelstva v bratislavské městské části Petržalka a od roku 2018 také poslancem Městského zastupitelstva v Bratislavě. 

V zatím posledních parlamentních volbách kandidoval za stranu Za lidi exprezidenta Andreje Kisky, ovšem až z 24. místa, a celostátním poslancem se tak nestal.

Kollár se modlí za život Dolinayovy manželky

Reakcí od slovenských politiků na tragickou sobotní událost je celá řada. Vedle Dolinaye přitom myslí i na jeho zraněnou ženu. „Modlím se, aby aspoň manželka tu tragédii přežila a mohla se postarat o 2,5leté dítě. Takhle se zničí rodina v sekundě a úplně nespravedlivě na to doplatil jeden slušný člověk a jeho rodina,“ vzkázal šéf strany Jmse rodina a předseda slovenské Národní rady Boris Kollár.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za lidi) k nehodě uvedla: „S velkým smutkem v srdci vzpomínám na našeho přítele, státního tajemníka ministerstva kultury a městského koordinátora strany v Bratislavě, který dnes tragicky zahynul. Vlada jsem znala jako jemného, ​​dobrého a pečlivého člověka s velkým srdcem. Staral se o členy, o přátele, o komunitu zahraničních Slováků. S kolegy nikdy nezapomeneme na jeho odhodlání a vytrvalost při zlepšování věcí veřejných na Slovensku.“

Remišová k tomu podotkla: „Ještě před pár dny jsme si plánovali setkání, jen tak na terase, chvilku pohody. Vyjadřuji soustrast jeho rodině. Vlado, velmi nám budeš chybět. Ve všem, nám všem.“

Místopředseda slovenského parlamentu Juraj Šeliga (Za lidi) také přidal svůj osobní a smutný pohled na zesnulého: „Vlado, tu kávu, co jsme si domlouvali, si už bohužel nedáme. Odpočívej v pokoji! Slovenská kultura dnes přišla o laskavého člověka, který obzvlášť pamatoval na všech Slováků, kteří žijí v zahraničí. Donekonečna uměl vyprávět o Kovačici a slovenské komunitě a její kultuře. Dokonce jsme se smáli, že po koroně tam uděláme výjezd. Když jsme byli v pondělí společně v Lučenci otevřít muzeum, mluvil o menšinách a potřebě naší úcty k nim. ′Neboť národ, který si neváží menších, není dobrým národem.′ To byla myšlenka z jeho projevu, která mi zůstala v paměti. Vlado, škoda, že tak brzy! Budeš nám chybět! Ať ti je dobrý Bůh milostivý.“

sorgedoktor ( 26. července 2020 08:37 )

No, je to takove male varovani...

nakobyl ( 26. července 2020 07:53 )

Taky zavedeme. Slováci mají dobré nápady, které snadno realizují,protože jim do ničeho nekecají nějací dědkové zvaní Senát

Zobrazit celou diskusi