Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nejmenší vesnice v Itálii přivítala po osmi letech nového občánka. Malý Denis, velká party!

Autor: Darina Jíchová - 
22. července 2020
22:50

Obyvatelstvo nejmenší italské vesnice vzrostlo na 29 lidí, po osmi letech lombardská horská obec Morterone přivítala nového člena, je jím novorozený chlapeček Denis. S dítěte nemají radost jen jeho rodiče, ale také starostka vesnice a zbylí obyvatelé. Zprávu přinesl deník The Guardian.

Malý Denis se narodil v neděli 19. července v poradnici v lombardské metropoli Lecco, chlapec vážil 2,6 kilogramů. Jeho rodiče Matteo a Sara jeho narození oznámili vyvěšením modré stuhy na dveře, jak jim káže místní tradice. Bylo to poprvé od roku 2012, co se v Morterone pentle objevila. Tehdy byla vyvěšená mašle růžová upozorňující na narození holčičky.

Matka si postěžovala na pandemii

„Je to opravdová sláva pro celou naši komunitu,“ prohlásila starostka Antonella Invernizziová. Sara se tisku svěřila s tím, jak v době koronaviru, který silně zasáhl Lombardii, prožívala své těhotenství. „Rozhodně nebylo jednoduché být těhotná během pandemie. Nemohla jsem nikam jít, nemohla jsem se setkávat se svými blízkými,“ uvedla novopečená matka.

Jejich vesničce se koronavirus naštěstí vyhnul. Dodala, že jen co ji pustí z porodnice, rodina pro ni chystá velkou party. „Všechny uvítáme s otevřenou náručí. Jsem tak nadšená z toho, že náš malý mírně rozšíří řady obyvatel Morterone,“ prohlásila Sara.

Další těhotenství je v nedohlednu

Morterone si drží status nejmenší italské obce, počet obyvatel nedávno klesl na 28, po smrti starostčina otce. „Už jsme zase zpátky na 29,“ radovala se Invernizziová. „Saru znám od dětství, její těhotenství jsme sledovali po celých 9 měsíců, informovala nás o svém zdraví,“ řekla. „Další těhotenství jsou v nedohlednu, alespoň pokud vím. Každopádně z novorozeněte máme všichni obrovskou radost,“ zakončila starostka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi