Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus se šířil Evropou už v prosinci, šokují vědci. Stopy našli v kanalizaci

Autor: sova, ČTK - 
19. června 2020
21:35

Koronavirus byl v Evropě, konkrétně v Itálii podle všeho mnohem dříve, než tamní úřady oficiálně oznámily první potvrzený případ nákazy. Ve vzorcích odpadních vod odebraných v prosinci v Miláně a Turíně totiž nyní vědci zjistili stopy koronaviru, informuje dnes agentura DPA s odvoláním na italský zdravotní ústav ISS. Známá ohniska nákazy se sice objevila po půlce února v Lombardii a Benátsku (Veneto), ale odborníci jsou už delší dobu přesvědčeni o tom, že koronavirus byl v zemi o několik týdnů dříve.

Vědci z ISS zkoumali 40 vzorků odpadních vod odebraných mezi loňským říjnem a letošním únorem v čističkách v obou městech. Porovnávali je se 24 kontrolními vzorky pocházejícími z doby mezi zářím 2018 a loňským červencem. Vzorky odebrané 18. prosince v Miláně a Turíně a 29. ledna v Boloni obsahovaly genetickou informaci viru SARS-CoV-2.

Analýza vzorků odpadních vod může pomoci i jinak

ISS upozorňuje, že tento nález stop koronaviru v odpadních vodách automaticky neznamená, že počátek epidemie v Itálii je nutné vidět už v těchto úplně prvních případech. Analýza vzorků odpadních vod ale může podle vědců pomáhat při kontrole rozšíření viru.

Itálie patří v Evropě mezi ty země, které pandemie covidu-19 zasáhla nejtvrději. Nakazilo se 238 160 lidí, více než 34 500 z nich zemřelo. Velmi postižené byly regiony Lombardie s hlavním městem Milánem, Piemont s metropolí Turínem a region Emilia-Romagna.

zirioges ( 20. června 2020 04:24 )

Stopy našli po úlevě Prymuly, Vojtěha a Babyše
Praha měla být uzavřena do karantény

Lubomír Babáček ( 20. června 2020 01:11 )

Koronavirus tady byl, je a bude, jako každý jiný virus. Nic se nedá stoprocentně zničit a pokud někdo tvrdí opak, tak musí být nepřírodního typu, čili uměle vyvinut a tudíž odněkud, nejspíš z nějaké vojenské laboratoře nechtěně, nebo také záměrně uniknout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa