Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Nejsem špatný člověk,“ říkal umírající Floyd (†46). Klečeli na něm tři policisté, odhalilo video

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. července 2020
17:50

Byly zveřejněny další záběry ze zatčení Afroameričana George Floyda (†46), který na následky brutality policistů zemřel. Video pochází z kamer, které měla čtveřice dnes už bývalých strážníků na těle, na snímcích je vidět, že v jednom momentu na Floydovi klečeli hned tři policisté. Kromě slov „nemůžu dýchat“, která se stala heslem mohutných protestů proti rasismu a policejní brutalitě, je rovněž slyšet, jak Floyd opakuje, že „není špatný člověk“. Místo úlevy se umírajícímu muži dostalo jen uštěpačných poznámek strážníků, napsal list Daily Mail.

K Floydově zabití došlo 25. května v Minneapolis, od té doby se nejen ve Spojených státech demonstruje proti rasismu a policejní brutalitě. Drsné zatčení natočilo několik svědků, s vyšetřováním ale byly zveřejněny nejen přepisy, ale i záběry z kamer policistů. Přes 8 minut Floydovi klečel na krku bělošský policista Derek Chauvin, ukázalo se, že muže zalehli i další dva jeho kolegové.

„Myslím, že jsem si trochu poškrábal koleno, ale to přežiju,“ na záběrech je slyšet, jak bývalý strážník, zřejmě Thomas Lane, komentuje situaci. Při zatčení se totiž zranil. Video také zachytilo moment, kdy Chauvin přesunul svou váhu, aby vyvinul ještě větší tlak na Floydův krk. Afroameričan byl viditelně rozrušený, přesto mluvil poměrně klidným hlasem. Podle přepisů až dvacetkrát zopakoval, že nemůže dýchat, strážníci mu ale řekli, ať „tedy radši mlčí a šetří kyslík“.

„Nechci jít zpátky“

Soudce Peter Cahill rozhodl, že záběry mohou být zveřejněny pouze v soudní síni, zpřístupnil je sice i tisku, ale zakázal jejich publikování a šíření, důvody ke svému rozhodnutí však neuvedl. Chauvin je obviněný z vraždy druhého stupně, jeho kolegové Lane, Alexander Kueng a Tou Thao z napomáhání k vraždě.

„Já takový nejsem, nejsem špatný člověk. Hele, zrovna jsem měl covid, nechci jít zpátky,“ říkal Floyd, který podle záběrů na počátku zatčení „mírně vzdoroval“, rozhodně se to neshoduje s výpovědí policistů o tom, jak se Floyd divoce zmítal a odporoval při zatýkání. „Nemůžeš vyhrát, nebraň se,“ radili mu svědkové. „Já nechci vyhrát,“ reagoval Floyd, pak se ocitl na zemi, jeden policista mu klečel na krku, další na zádech a poslední na nohou.

Na dramatickém videu je slyšet, jak Floydovi slábne dech, jeho prosby, že nemůže dýchat, se stávají neslyšitelnými, uvedli reportéři stanice CNN, kteří měli možnost záběry vidět. „Asi ztrácí vědomí,“ komentoval jeden ze strážníků, Floyd ale pod jejich tlakem zemřel.

Zděšení svědkové se báli o Floyda

Policii na Floyda zavolal zaměstnanec bistra Cup Foods, který měl za to, že Floyd zaplatil za cigarety falešnou 20dolarovou bankovkou. Podezřelý seděl ve svém autě zaparkovaném naproti podniku ještě s dalšími dvěma lidmi. Když k vozidlu přistoupil, vytáhl Lane svoji pistoli, několikrát podezřelému nařídil, aby ukázal své ruce, a následně jej z auta vytáhl. „Zvedni svoje zas*ané ruce,“ na videu je slyšet Laneův řev.

Ani jeden z policistů podle záběrů nejevil obavy o stav zatčeného, když se přestal hýbat a reagovat. Pouze Lane navrhl, zda by ho neměli otočit na bok. Svědkové však byli zděšení a dožadovali se toho, aby strážníci zkontrolovali jeho tep a jestli dýchá. Po chvíli Lane skutečně Floyda na bok otočil a trochu zpanikařil, ostatní utichli, ale jinak se nezdáli být nervózní.

Kueng po chvíli oznámil, že nemůže najít tep, a zavolali sanitku. Záchranáři jim poručili, aby zahájili resuscitaci. Lane zdravotníkům pomáhal s masáží srdce. Sanitka byla zaparkovaná nedaleko bistra, a místo aby byl Floyd okamžitě převezen do nemocnice, pracovali s ním zdravotníci na místě.

Právníci se dožadují zveřejnění videa

Kuengův i Laneův právník požadují, aby byly záběry zpřístupněny veřejnosti, podle nich na rozdíl od videí svědků ukazují „celkový obraz situace“, včetně toho, že se Floyd skutečně bránil zatčení. Laneův zástupce Earl Gray dokonce hájí svého klienta tím, že neviděl, co přesně Chauvin dělá.

Video  Expert o rasových nepokojích v USA: Trump by si mohl pohodlně nakráčet ke znovuzvolení.  - Blesk TV
Video se připravuje ...