Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Notre-Dame se vrátí do původní podoby. A Macron už ví, jak bude vypadat vížka katedrály

Autor: ČTK - 
10. července 2020
16:20

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce, aby pařížská katedrála Notre-Dame měla po rekonstrukci stejnou podobu jako před ničivým požárem z loňského dubna. Šéf Elysejského paláce to oznámil po setkání s grémiem pro obnovu chrámu, informovala agentura AFP. Původně se přitom uvažovalo o vypsání mezinárodní architektonické soutěže na novou podobu ikonické památky.

Podle Elysejského paláce Macron „nabyl přesvědčení“, že nejlepší bude vytvořit věrnou kopii střechy, krovu a špičaté věžičky, které zničil požár z 15. dubna 2019.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech.  - Reuters
Video se připravuje ...

O podobě měla rozhodnout soutěž

Debaty se vedly v posledním roce především o podobě věžičky, takzvaného sanktusníku, kterou vytvořil v 19. století architekt Eugéne Viollet-Le-Duc. Francouzská vláda tehdejšího premiéra Édouarda Philippa krátce po požáru uvedla, že hodlá vypsat mezinárodní architektonickou soutěž na obnovu katedrály. Zastáncem moderního ztvárnění byl přitom původně též Macron sám. Hovořil o „soudobém architektonickém gestu“.

Řada průzkumů veřejného mínění nicméně ukazovala, že většina Francouzů chce, aby chrám po rekonstrukci vypadal přesně tak jako před požárem. O co možná nejpřesnější obnovu katedrály se dlouhodobě zasazoval i hlavní architekt pověřený rekonstrukcí Philippe Villeneuve.

Slib opravy do pěti let stále platí

Už ve středu list Le Figaro napsal, že je prakticky jisté, že bude katedrála Notre-Dame zrekonstruována do původní podoby. Pokud by totiž vláda trvala na vypsání architektonické soutěže, musela by odložit termín dokončení oprav. Prezident Macron přitom opakovaně slíbil, že bude rekonstrukce chrámu hotová do pěti let, tedy do roku 2024. Elysejský palác následně potvrdil, že Macron nechce, aby se kvůli novému ztvárnění dokončení oprav zpozdilo.

Požár katedrály Notre-Dame zřejmě způsobil elektrický zkrat nebo špatně uhašený cigaretový nedopalek. Podle vyšetřovatelů chrám nikdo nezapálil úmyslně. Po zdržení způsobeném mimo jiné pandemií covidu-19 začali na počátku června dělníci rozebírat lešení, které bylo na katedrále už před požárem a oheň jej značně poškodil. Tyto práce by měly být hotovy nejpozději na konci září. Až poté, co bude pryč lešení, bude moci začít vlastní rekonstrukce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

SCHWARZENBERG ( 11. července 2020 11:55 )

Kanečně si to bubou moci při opravě zařídit jako iluminátskou svatyni, kde budou Rothschildovi slouhové a jemu podobní celebrovat černé mše.

Zobrazit celou diskusi