Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Boeing vyplácí odškodné blízkým obětí havárie Lion Air. Vrátí se MAX na nebe?

Autor: ČTK - 
8. července 2020
10:40

Americký výrobce letecké techniky Boeing už začal vyplácet odškodné ve více než 90 procentech sporů souvisejících s předloňskou havárií svého letadla 737 MAX v Indonésii, která připravila o život všech 189 lidí na palubě. S odvoláním na dokument předložený v úterý federálnímu soudu v Chicagu o tom informovala agentura Reuters.

Stroj letecké společnosti Lion Air se v říjnu 2018 zřítil do moře nedaleko Jakarty kvůli problému s palubním softwarem. Stejnou příčinu měla o pět měsíců později havárie dalšího letadla 737 MAX nedaleko etiopské metropole Addis Abeba. Neštěstí vyústila v celosvětovou odstávku závadného modelu 737 MAX, stovky soudních stížností a firemní krizi provázenou vyšetřováním ze strany amerických orgánů. Boeing loni v září slíbil, že odškodní rodiny všech 346 obětí obou havárií.

Kolik peněz pozůstalým vyplácí, společnost v novém soudním podání podle Reuters nesdělila. Dokument uvádí, že částečně nebo úplně byly urovnány stížnosti týkající se 171 ze 189 zemřelých. Podle dřívějších zpráv bylo v některých případech kolem tragédie letu Lion Air 610 dohodnuto odškodné převyšující milion dolarů (skoro 24 milionů Kč).

Mluvčí Boeingu dodal, že společnost je odhodlána urovnat i zbývající stížnosti. „Těší nás, že jsme v posledních měsících výrazně pokročili s rozřešením případů předložených rodinami obětí, a to za podmínek, které jim z našeho pohledu dávají spravedlivou kompenzaci,“ uvedl mluvčí firmy v prohlášení.

Po haváriích v Indonésii a v Etiopii byl provoz letadel 737 MAX postupně zastaven po celém světě, což se dotklo například i českých aerolinek Smartwings. Výrobce loni v květnu připustil, že o softwarovém problému už asi rok věděl, letecké společnosti ani regulační orgány ale neupozornil. Boeing se teď znovu snaží získat povolení amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) ke komerčnímu provozu letadel 737 MAX, která byla kdysi nejprodávanějším modelem Boeingu. Podle Reuters by regulační orgán mohl letadlům 737 MAX dát zelenou ještě před koncem roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi