Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladý pár zoufale toužil po dítěti: Matka (51) odnosí miminko své vlastní dceři

Autor: Darina Jíchová - 
25. června 2020
19:52

To, že mateřská láska nezná mezí, ukázala Julie Lovingová (51) z amerického státu Illinois. Byla totiž svědkem trápení své dcery Breanny (29) a jejího manžela Aarona Lockwoodových, kteří zoufale toužili po dítěti. Nepomohlo jim ani umělé oplodnění, které mladý pár podstoupil několikrát. Rozhodli se proto, že jim dítě odnosí náhradní matka, úkolu se chopila právě Lovingová. Dojemný příběh přinesla stanice ABC News.

Lockwoodovi se tak v listopadu dočkají vymodleného miminka, narodí se jim holčička. „Jednou jí budeme vyprávět, že jsme ji tak chtěli, až jsme udělali všechno možné, aby se narodila,“ komentovala Lovingová. Biologicky bude holčička dcerou Lockwoodových, odnosí ji ale její babička. „Cítím to tak, že moje máma je nejblíže domovu, kde malá může být mimo mé tělo,“ sdělila tisku Lockwoodová.

3 roky potratů a zklamání

„Moje mamka chce být babička asi tak, jako já chci být matka, a tak dělá všechno pro to, aby se jí stala,“ vysvětlila nastávající matka. Lockwoodová s manželem se o dítě pokoušeli hned od svatby v roce 2016, důvodem bylo to, že její dědeček onemocněl a ona chtěla, aby ještě poznal své prapravnouče. Rok zkoušeli počít přirozeným způsobem, Lockwoodová po neúspěších vyhledala pomoc specialisty na plodnost.

Následující dva roky podstoupila mnoho zákroků, absolvovala řadu umělých oplodnění, která buď vůbec nevyšla, nebo skončila potratem. Přišla takhle například o dvojčata. Její lékař Brian Kaplan z Reprodukčního centra v Illinois jí tedy doporučil náhradní matku. Vysvětlil jí, že její vajíčka jsou sice zdravá, ale její děloha „doslova nesnese“ těhotenství.

Babička se sama nabídla

„Neplodnost bylo to nejtěžší, čím jsem v životě prošla,“ přiznala Lockwoodová. „Znáte to, když máte nějaký plán a pak vám ho najednou překazí neplodnost… Měla jsem pocit, že jsem ztratila kontrolu, že by se mohlo stát, že se můj plán nenaplní,“ uvedla Američanka. Byl to právě doktor Kaplan, který jí poradil, aby se optala v rodině a mezi nejbližšími kamarádkami, zda by jí některá z nich nebyla ochotná dělat náhradní matku. Jinak by se musela obrátit na agentury, kde by zaplatila i 2,3 milionu korun.

Mladému páru, Breanně a Aaronovi Lockwoodovým, jejich první dítě odnosí Breannina matka Julie Lovingová (51). Mladému páru, Breanně a Aaronovi Lockwoodovým, jejich první dítě odnosí Breannina matka Julie Lovingová (51). | Instagram Breanny Lockwoodové

Lockwoodová netušila, že záchranu najde ve své matce, která se jí nakonec sama nabídla. „Běhám maratony, uběhla jsem jich už 19, taky se účastním triatlonů. Zdravotně jsem na tom dobře a s oběma dětmi jsem měla lehké těhotenství,“ řekla Lovingová, která má mimo dcery ještě sedmadvacetiletého syna.

„Téma jsem poprvé otevřela, když přišla o dvojčata. Nejdřív byla proti, myslela si, že jsem se úplně zbláznila, já jsem na ni ale tlačila,“ objasnila Lovingová. Matka si nakonec prosadila svou a společně s dcerou se objednaly k lékaři.

„Šla nejdřív jako moje podpora, pak řekla doktorovi, že by byla ochotná dítě odnosit,“ zavzpomínala Lockwoodová. „Kaplan o tom začal přemýšlet, myslím, že v nápadu od začátku viděl potenciál, i když nám to hned neschválil. Museli jsme zdolat dost překážek, než jsme mohli přistoupit k oplodnění,“ vypověděla.

Oplodnění se povedlo napoprvé

„Jak jsem se mohl té ženě podívat do očí a říct: Nejste jen zdravá, jste zdravější než my všichni tady,“ vybavil si Kaplan jedno z prvních setkání s Lovingovou. Ta musela podstoupit řadu náročných vyšetření, byla u pěti různých specialistů včetně gynekologa, který se zaměřuje na riziková těhotenství. „Všemi testy prošla na jedničku,“ uvedl Kaplan.

„Rád bych ale zdůraznil, že se jedná o unikátní situaci a ne rutinu, většina žen nemůže jako náhradní matku použít svou vlastní mámu,“ zdůraznil Kaplan. Lockwoodovi se v té době už skoro vzdávali naděje a nevěřili, že se to povede. Implantace embrya proběhla v únoru, hned v březnu se potvrdilo těhotenství. 

Mladému páru, Breanně a Aaronovi Lockwoodovým, jejich první dítě odnosí Breannina matka Julie Lovingová (51). Mladému páru, Breanně a Aaronovi Lockwoodovým, jejich první dítě odnosí Breannina matka Julie Lovingová (51). | Instagram Breanny Lockwoodové

„Dcera mě rozmazluje.“

„Ještě ani po prvním těhotenském testu jsme neprojevovali žádné nadšení, protože jsme si prošli takovým trápením a traumaty. Teprve teď, v půlce těhotenství, začínáme pociťovat radost, nakupujeme a plánujeme,“ prohlásila Lockwoodová. Termín porodu stanovili lékaři na 12. listopadu, Lovingová dodala, že všechno zatím probíhá bez problémů.

„Dceru vídám denně, rozmazluje mě a pomáhá. Nakupuje mi oblečení a stará se o to, abych měla pohodlí a všechno, co potřebuju,“ doplnila, že těhotenství bylo potvrzeno týden předtím, než Spojené státy vyhlásily karanténu kvůli koronaviru. Lovingová si vzala volno z práce, pracuje v obchodě s potravinami, aby sebe a dítě nevystavovala zbytečnému riziku.

„V téhle šílené době děláme všechno, co můžeme. Zatím mě pustili na všechna její vyšetření, ale někdy jsem je musela prosit. Manžel na prohlídky nesmí, tak mu všechno natáčíme,“ doplnila Lockwoodová. Lovingová si volný čas krátí tvorbou dětského alba a deníku, kam pro svou vnučku dokumentuje vše, co její rodiče a ona podstoupili, aby ji přivedli na svět.

Pro lékaře to byla lekce

Matka s dcerou uvedly, že před dítětem nebudou nic tajit a chtěly by, aby od útlého věku holčička věděla, kdo ji odnosil. Kaplan k případu dodal, že je to poprvé, co za téměř 30 let praxe viděl, aby se náhradní matkou páru stala matka pacientky. „Po 29 letech mi to udělilo docela lekce, ukázalo mi to, jakou sílu má rodina. Můžete mezi nimi úplně vidět jejich lásku a jednotu,“ zakončil Kaplan.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi