Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milionář si koupil vesnici a staví vlastní „Čapí hnízdo“. Přesvědčily ho dvě veverky

Autor: mj - 
24. června 2020
11:20

Italský podnikatel Osvaldo Martinelli koupil celou vesnici na západě Rumunska a momentálně pracuje na dlouhodobém projektu. Na jeho konci by měl být ekologický resort, který návštěvníkům nabídne jak čistou přírodu, tak luxusní ubytování. Tedy projekt ve stylu Čapího hnízda, za kterým stojí český premiér a miliardář Andrej Babiš (ANO).

Jak píše portál Adevărul, Martinelli se do Rumunska poprvé podíval už v roce 2007, kdy ho tam vzal jeden z jeho obchodních partnerů na dovolenou. Do země se zamiloval na první pohled a rozhodl se investovat do velkého projektu, který by měl stát na třech principech: agroturismus, nemovitosti a zemědělství.

Vychutnával si kafe, veverky byly u toho

„Do Rumunska jsem přijel v roce 2007. Měl jsem tady obchodního partnera, který začal skupovat pozemky už v roce 2002,“ zmínil milionář.

„Do téhle oblasti jsem se zamiloval, ale rozhodující moment byl, když jsem si jednoho rána vychutnával kafe a přes okno jsem uviděl dvě veverky, jak si hrají na stromě. Něco takového jsem nikdy předtím neviděl. Je pro mě až neuvěřitelné, jak se tady nic nezměnilo, jak čistý a přírodní zůstal tento region,“ pochvaluje si Martinelli.

Vesnice se jmenuje Labaşinţ a nachází se nedaleko od Temešváru. Kdysi tady žilo až na 600 obyvatel, ale v současnosti je to už jenom několik starých domů, ve kterých zůstaly poslední tři rodiny. Vesnice se začala vylidňovat po první světové válce a na tempu nabrala v období komunismu, kdy bylo pro většinu lidí praktičtější přestěhovat se do nedalekých měst. Blízkost dvou velkých sídel, Temešváru a Aradu, hrála také úlohu v podnikatelově rozhodování.

Rumunské „Čapí hnízdo“

„Původně jsem koupil všechny pozemky v rámci intravilánu, abych tady měl monopol. Ne z egoismu, ale je to záruka ochrany byznysu. Když tady chci investovat miliony, nemůžu dovolit, aby pak někdo přišel a prodával okolní pozemky za cenu, jaká ho napadne. Teď mám tady asi 90 hektarů, ale ještě jsou tady nějaké staré pozemky, kde neznáme majitele. Už teď tady máme turistický komplex s výborným hodnocením a mezinárodní firmy z Temešváru nás vyhledávají. To mě usvědčilo v tom, že jsem se rozhodl správně,“ říká Ital.

Luxusní resort byl otevřen v roce 2016 a v současné době ho tvoří 4hvězdičkový hotel, hostel, chatky, restaurace, konferenční sály, bazén a jiná zařízení. Podnikatel tvrdí, že všechno zařizoval podle pravidel.

„Osm let nám trvalo postavit to, co tady teď máme. Žádné zkratky! Možná proto nám trvalo získat všechna povolení tak dlouho. Když už jsou nějaké zákony, tak se jimi musíme řídit,“ tvrdí Martinelli a dodává, že si na všechna bezpečnostní opatření dával pozor, obzvláště po tragédii v klubu Colectiv, která vyvolala v zemi obrovské protesty.

Luxusní stany s internetem i televizí

Koronavirus teď jeho plány zpomalil, ale podnikatel už pracuje na rozšíření komplexu. Plánuje vybudovat „glamping“ – slovo je složené z anglického camping a glamour, tedy „půvab, kouzlo“. V něm mají být luxusní stany na dřevěných konstrukcích s plným vybavením včetně internetu, TV, a dokonce i s topením. Možnosti ubytování mají doplnit i domečky v korunách stromů.

Mezitím podnikatel staví další nemovitosti. „Koupíte si 500 metrů čtverečních a postavíte si dům. Nebo spíš vám ho postavím já. Všechno v souladu s přírodou a z ekologických materiálů. Dům mi splatíte postupně, abychom do toho nepletli banky, které jenom navyšují úroky,“ věří si italský milionář a plánuje velkou budoucnost rumunské vesnice.

Martinelli tvrdí, že domy budou vybaveny nejnovějšími smart technologiemi. Pak pokračuje a dostává se k poslednímu principu svého projektu, tedy k zemědělství. Obyvatelé nových domů by měli mít přístup k bio potravinám, které on bude pěstovat v okolí: „Tady je všechno bio, všechno je přírodní! Sýry, vajíčka, bylinky, všechno je bio.“

Podnikatel do projektu už investoval 10 milionů eur (267 milionů Kč) a je ochotný investovat tolik, kolik bude potřeba. Podobné projekt už prý rozběhl i v Latinské Americe, ale teď se chce nejvíc soustředit na rumunskou vesnici. Italský megaloman nepřestává snít o idylické budoucnosti a říká, že jeho vesnice bude zelenou komunitou, kde obyvatelé žijí a pracují v souladu s přírodou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi