Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Předpisy musí dodržovat všichni,“ řekl premiér a zapálil si na vládě. Zaplatí 17 tisíc

Autor: ČTK, for - 
31. května 2020
14:41

Předseda rumunské vlády Ludovic Orban musel v sobotu zaplatit pokutu 3000 lei (téměř 17 tisíc korun), protože porušil preventivní opatření, která přitom kvůli šíření koronavirové nákazy schválil jeho kabinet. Neměl na obličeji roušku a navíc kouřil v uzavřeném prostoru. Informovala o tom agentura Agerpres.

Na sociálních sítích se objevil snímek, na němž je vidět, jak premiér sedí ve své kanceláři u stolu s několika dalšími členy vlády a pokuřuje. Přitom žádný z přítomných nemá nasazenou roušku, všichni ji mají položenou na stole.

Orban následně porušení stanovených pravidel přiznal. Na vysvětlenou dodal, že se s několika ministry sešli u něj v kanceláři po dlouhém pracovním dni 25. května, kdy měl 57. narozeniny.

„Předseda vlády zná předpisy, které musejí respektovat všichni občané bez ohledu na své postavení. Jestliže je zákon porušen, pak musejí následovat sankce,“ citoval Agerpres z premiérova prohlášení.

Rumunský premiér Ludovic Orban Rumunský premiér Ludovic Orban | Reuters

Po dva měsíce trvajícím nouzovém stavu vláda v zemi 15. května zavedla stav pohotovosti s mírnějšími omezujícími opatřeními. Stále je přitom povinné nošení roušek ve veřejné dopravě a v uzavřených místnostech. Kouření uvnitř budov je v Rumunsku zakázané od roku 2016.

Rumunské zdravotnické orgány v sobotu uvedly, že od začátku epidemie nemoci covid-19 registrovaly 19.133 případů nákazy koronavirem. Z toho 1253 pacientů zemřelo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa