Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zastavení stíhání Babiše ml. za Čapí hnízdo soud přezkoumá. Junior může mít problém

Aktualizováno -
4. února 2020
15:45
Autor: simao, ČTK - 
4. února 2020
09:49

Nejvyšší státní zástupce přezkoumá usnesení o zastavení trestního stíhání Andreje Babiše mladšího. NSZ to v úterý uvedlo na twitteru. Nejvyšší žalobce může do tří měsíců od právní moci zrušit nezákonná usnesení nižších státních zástupců o zastavení trestního stíhání nebo o postoupení věci.

„Nejvyšší státní zástupce přezkoumá usnesení o zastavení trestního stíhání v případu Andreje Babiše mladšího, stejně jako ze zákona přezkoumává každé rozhodnutí tohoto typu,“ uvedlo nejvyšší státní zastupitelství na twitteru.

Stíhání premiérova syna kvůli kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo zastavil státní zástupce Jaroslav Šaroch. Podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly bylo zastaveno z téhož důvodu jako v hlavní části kauzy, tedy protože skutek není trestným činem.

Babiš mladší je synem premiéra Andreje Babiše z prvního manželství. Během vyšetřování kauzy Čapí hnízdo byla prošetřována i aféra jeho údajného únosu na Krym. Premiér Babiš odmítal tvrzení, že by tam byl jeho syn „odklizen“ právě kvůli Čapímu hnízdu a upozorňoval na synovu psychickou nemoc.

5356135:gallery:true:true

Babišova syna šetřili samostatně

Žalobce Jaroslav Šaroch loni v srpnu zastavil stíhání všech obviněných včetně premiéra Babiše a jeho rodiny. Nejvyšší stání zástupce ale loni v prosinci rozhodl, že stíhání Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové bude pokračovat.

Zároveň však potvrdil zastavení stíhání Babišových rodinných příslušníků. Část týkající se premiérova syna byla z hlavní části kauzy vyloučena loni na jaře.

Syn Andreje Babiše si koupil vilu za 12,5 milionu korun v pražských Ďáblicích. Syn Andreje Babiše si koupil vilu za 12,5 milionu korun v pražských Ďáblicích. | Facebook

Šaroch stíhání v srpnu zastavil. Včetně premiéra

Šaroch loni v srpnu zastavil stíhání všech obviněných včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho rodiny. Nejvyšší stání zástupce Pavel Zeman ale loni v prosinci rozhodl, že stíhání premiéra a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové bude pokračovat. Zároveň však potvrdil zastavení stíhání Babišových rodinných příslušníků.

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou na Pražském hradě Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou na Pražském hradě | Instagram

Definitivní zastavení stíhání se týkalo Babišovy manželky Moniky, dcery Adriany Bobekové, švagra Martina Herodese a bývalého člena představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Josefa Nenadála. Podle nejvyššího státního zástupce se u nich nepodařilo prokázat subjektivní stránku trestné činnosti, tedy zavinění. Cimbala uvedl, že Šaroch ve svém nynějším usnesení reflektuje závěry obsažené v Zemanově rozhodnutí.

Podstatou případu je to, že Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů. Babiš dlouhodobě obvinění odmítá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karambol ( 6. února 2020 09:01 )

spermie!! ty jelito a ty součásti obecných blbu.

zaschla_spermie ( 5. února 2020 20:43 )

Minář je součástí ANO?
Blbe.

karambol ( 5. února 2020 08:37 )

kmotři,státní zástupci,soudci známa mafie propletená s mafii miliardářu opozice nedá pokoj!! učelovka na Babiše je už opravdu trapná už to přopomíná komunistický seriáli majora Zemana!!

marmat ( 4. února 2020 19:30 )

Pro MCH je dobré přísloví "Vařit z vody"...
fráze :vařit z vody
význam přeneseně, hanlivě) vymýšlet si, být argumentačně či metodicky nepřipravený, tvrdit či prosazovat něco bez řádného podkladu.

marmat ( 4. února 2020 19:23 )

Belphegor:
VÍC, než 35% by si dalo...Ale už se 3 roky nerozdávaj....
ale nemusíte nakonec "vědět všechno"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa