Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Antarktida by mohla zezelenat. Na sněhu vlivem trusu a klimatických změn rostou řasy

Autor: Darina Jíchová - 
29. května 2020
20:55

Botanikové z Univerzity v Cambridge představili studii, ve které uvádějí, že Antarktida by mohla zezelenat. Vědci vytvořili první rozsáhlejší mapu mikroskopických řas při tamním pobřeží. Výzkumem zelených řas na jižním pólu se zabývali dva roky, z jejich závěrů vyplývá, že přestože jednotlivé květy jsou mikroskopické, hromadně jsou schopné obarvit sníh na jasně zelenou barvu, uvedl list Daily Mail.

Experti dodali, že „zelená“ Antarktida je dokonce viditelná z vesmíru. Růst zelených řas podporují ptačí a savčí výkaly. Největší „pole“ řas se nachází jen pět kilometrů od tučňáčí kolonie. Botanici věří, že se tento zelený sníh rychle rozšíří od pobřeží po celém pólu, a to hlavně kvůli rostoucí teplotě a klimatickým změnám.

„Toto je podstatný pokrok v našem porozumění toho, jak se změní život na Antarktidě s tím, jak se mění klima,“ uvedl lídr výzkumu, botanik Matt Davey. „Sněžná řasa je klíčovou složkou schopnosti kontinentu zachytit fotosyntézou oxid uhličitý z atmosféry,“ dodal Davey.

Řasám se daří díky trusu

Květy zelené sněžné řasy se objevují při pobřeží, zvláště pak na ostrově podél západní části Antarktického poloostrova. Rostou hlavně v „teplejších“ oblastech a obdobích, kdy se průměrná teplota pohybuje kolem nuly, tedy v letním období na jižní polokouli od listopadu do února. Řase se na sněhu daří hlavně díky trusu ptáků a savců, který slouží jako vysoce účinné přírodní hnojivo.

Největší pole řas je v okolí tučňáků, další se pak nachází u hnízd dravých chaluh antarktických. „Identifikovali jsme na 1679 různých řasových polí, které dohromady pokrývají 1,9 kilometru čtverečních. Taková pole jsou schopná z atmosféry odstranit až 479 tun uhlíku za rok,“ vysvětlil Davey. Takové množství odpovídá uhlíku, který zplodí auto za 875 tisíc cest.

S tím, jak roste globální teplota, antarktické ostrovy pomalu přijdou o sněhovou pokrývku a o sněžné řasy. „Jak se Antarktida otepluje, předpokládáme, že ostrovy přijdou o svoje řasy, ty se přesunou do vyšších poloh, což převáží jejich ztrátu v nížinách,“ shrnul spoluautor studie Andrew Grey s tím, že by tak mohly vzniknout větší propady uhlíku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi