Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čínského velvyslance (†58) v Izraeli našli doma mrtvého, zemřel v posteli

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. května 2020
10:50

Čínský velvyslanec v Izraeli Tu Wej byl dnes nalezen mrtev ve své rezidenci nedaleko Tel Avivu. Informoval o tom list Haarec, izraelské ministerstvo zahraničí úmrtí diplomata (†58) potvrdilo. Policie zahájila vyšetřování jeho smrti. Izraelská média píší, že velvyslanec podle všeho zemřel na selhání srdce a zatím nic nenaznačuje, že by za jeho smrtí stálo cizí zavinění.

Tu Wej nastoupil do úřadu letos v únoru, předtím vedl diplomatické zastoupení Číny na Ukrajině. Deník Haarec napsal, že diplomata našli mrtvého v posteli v jeho rezidenci v pobřežním městě Herzlija severně od Tel Avivu. Příčinu jeho smrti úřady zatím oficiálně nesdělily.

Velvyslanec po sobě zanechal manželku a syna, ani jeden z nich se momentálně nenachází v Izraeli.

Zemřel prý ve spánku

Podle izraelské stanice Channel 12 zemřel Wej ve spánku přirozenou smrtí, uvedli reportéři s odkazem na zdroj ze záchranné služby. V pátek 15. května sdílel Wej poslední příspěvek na facebookovém profilu velvyslanectví, kde se vyjadřoval k domněnkám, že koronavirus unikl z wuchanské laboratoře.

„Věříme, že naši židovští přátelé jsou schopni porazit nejen koronavirus, ale i politický virus, a dokáží si zvolit nejvhodnější cestu, která poslouží jejich zájmům,“ napsal jménem čínského velvyslanectví.

Zobrazit celou diskusi