Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vrah šel na známého bloggera s kladivem: Atentátníka prý poslali z Moskvy

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. února 2020
19:10

Jednoho z nejznámějších čečenských opozičních bloggerů Tumsa Abdurachmanova ve středu v jeho bytě v Polsku, kde žije, přepadl neznámý muž. Podle internetových stránek britského listu The Guardian to byl podle všeho pokus o atentát. Abdurachmanovi se podařilo útočníka přemoci. Bloggerův bratr Muhammad uvedl, že Abdurachmanov je v nemocnici pod dohledem policie.

Na videu, které bloger ve středu zveřejnil na kanálu YouTube, ale které bylo později staženo, bylo vidět, jak stojí nad zakrvaveným tělem jiného muže. Abdurachmanov se ho ptá, kdo ho poslal a odkud přišel, muž mu odpovídá, že „z Moskvy“ a že „mají jeho matku“.

Vrah zaklepal na dveře

Útočník s kladivem v ruce se k bloggerovi do bytu dostal tak, že zaklepal na dveře a řekl, že je od policie. Podle některých zdrojů Abdurachmanov i útočník skončili v nemocnici. Polské úřady incident nekomentovaly, Moskva obvinění odmítá.

The Guardian připomíná, že Abdurachmanov je jedním z nejhlasitějších kritiků čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Z této autonomní republiky Ruské federace odešel v roce 2015 poté, co mu vyhrožoval jistý čečenský činitel blízký Kadyrovovi.

Boj o azyl

Poté, co mu azyl odmítly udělit úřady v Gruzii, odešel do Polska, kde žije na utajovaném místě. Také polské ministerstvo vnitra mu předloni odmítlo dát azyl, což pak kritizovala lidskoprávní organizace Amnesty International. Upozornila, že pokud by byl Abdurachmanov deportován do Ruska, existovalo by vážné nebezpečí, že bude mučen.

Rozhodně se nejedná o první útok na Kadyrovy kritiky. Skupina lidí na počátku února v čečenské metropoli Grozném na jihu Ruska napadla a zbila ruskou investigativní novinářku Jelenu Milašinovou a obhájkyni Marinu Dubovinovou. Ve Francii byl zavražděn blogger a člen opozice Imran Alije, který kritizoval čečenského prezidenta Kadyrova.

Zobrazit celou diskusi