Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Premiér v Německu den po zvolení končí. Židé měli „nejhorší obavy“, Merkelová zuřila

Aktualizováno -
6. února 2020
14:50
Autor: ČTK, tsv - 
6. února 2020
13:30

Thomas Kemmerich, nový ministerský předseda východoněmecké spolkové země Durynsko, ve čtvrtek ohlásil odchod z funkce. Učinil tak pouhý den poté, co do ní byl zvolen nejen hlasy křesťanských a svobodných demokratů, ale také zástupců protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Kemmerich se ve středu stal prvním premiérem některé z německých spolkových zemí, který uspěl i díky hlasům populistické až extremistické AfD. To vzbudilo bouřlivé reakce, společné hlasování svých křesťanských demokratů (CDU) s AfD odsoudila také německá kancléřka Angela Merkelová.

„Odstoupení je nevyhnutelné,“ cituje politika za svobodné demokraty (FDP) agentura DPA.

Thomas Kemmerich (FDP) se premiérem východoněmeckého Durynska stal ve středu díky podpoře svobodných demokratů (FDP), křesťanských demokratů (CDU) a AfD. Vyznavači židovského náboženství mluvili o potvrzení svých nejhorších obav. Přišla i srovnání s dobou, kdy se vlády v Německu ujali nacisté.

„Výsledek dnešní (středeční) volby ministerského předsedy v Durynsku je pro nás potvrzením našich nejhorších obav,“ uvedla v prohlášení ze středečního večera židovská obec v Durynsku - ještě před bleskovou rezignací. Společné hlasování politiků CDU, FDP a AfD považuje za porušení dosavadního tabu. „Co se dnes stalo skutečností, musí se stát znovu nemyslitelným,“ poznamenala k hlasování dvojice tradičních stran s uskupením, jehož někteří politici nechvalně prosluli kontroverzními výroky o době nacismu a holokaustu.

„Durynsko by mělo zůstat domovem židovského života,“ uvedl šéf tamní židovské obce Reinhard Schramm. „To bude s vládou zvolenou pravicově extremistickými silami stále těžší, ne-li nemožný úkol,“ vyjádřil své obavy.

„Durynský debakl“ 

Místopředseda Mezinárodního osvětimského výboru Christoph Heubner svou kritiku zaměřil především na FDP, která má podle něj obrovský problém s věrohodností. Pokud šéf strany Christian Lindner věděl o úmyslech Kemmericha a souhlasil s nimi, měl by podle něj rezignovat. „Durynský debakl“ podle Heubnera také dává připomenout, kolik nacistů po válce našlo svou politickou domovinu v FDP.

K období nacismu se ve svém vyjádření na twitteru vrátil také dosavadní durynský premiér Bodo Ramelow (Levice), který zveřejnil citát z roku 1930, v němž si nacistický vůdce Adolf Hitler pochvaluje, že jeho strana dosáhla svého největšího úspěchu v Durynsku.

Pod citát připojil dvě fotografie. Jedna z nich ukazuje podání ruky mezi Hitlerem a bývalým říšským prezidentem Paulem von Hindenburgem, který nacistického vůdce jmenoval kancléřem. Druhá fotografie pak zachytila středeční podání ruky mezi novým durynským premiérem Kemmerichem a radikálním šéfem durynské AfD Björnem Höckem.

Zpátky se nedržela ani Merkelová, mluví o „špatném dni pro demokracii“

Při návštěvě Jihoafrické republiky šéfka německé vlády Angela Merkelová zdůraznila, že se CDU na takové vládě podílet nesmí. Poznamenala také, že středa byla špatným dnem pro demokracii.

Thomas Kemmerich se stal, byť na jediný den, prvním premiérem některé z německých spolkových zemí, který uspěl i díky hlasům pravicově populistické až extremistické AfD. To vzbudilo bouřlivé reakce a kritikou dnes nešetřila ani Merkelová.

„Byl to špatný den pro demokracii. Byl to den rozchodu s hodnotami a přesvědčením CDU,“ uvedla šéfka německé vlády, která v čele křesťanských demokratů stála 18 let. Dosahovat parlamentních většin s AfD podle ní není možné. Výsledky středečního hlasování musí být podle ní „vzaty zpět“.

Nynější šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová je pro to, aby se v Durynsku uskutečnily předčasné volby.