Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump chce USA první na Marsu, řeč mu roztrhali, tátu zastřelené dívky vyvedli

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. února 2020
10:00
Autor: ČTK, kal, Darina Jíchová - 
5. února 2020
06:20

Vlajka Spojených států musí být první, která bude na Marsu vztyčena. V poselství o stavu unie to prohlásil americký prezident Donald Trump, který vyzval Kongres, aby uvolnil peníze na vesmírné mise. Trump také prohlásil, že to byla jeho vláda, které se podařilo teroristické hnutí Islámský stát (ISIS) vyhnat prakticky ze všech území, které ovládalo. Ústavní žalobu, které dosud čelí, Trump nezmínil. Ale šéfce Sněmovny Nancy Pelosiové po příchodu do sálu nepodal ruku a ta pak roztrhala papíry s jeho vytištěným projevem.

„Letos se Američané vrátí do vesmíru na palubě amerických raket,“ řekl Trump. Zmínil také kosmické lodě soukromých amerických společností SpaceX a Boeing, které na letošní rok plánují první pilotované mise.

Před letem k Marsu chtějí Američané nejdříve opět přistát na Měsíci, kam dosud mimo USA žádná jiná země lidskou posádku vyslat nedokázala.

Trump v poselství o stavu unie také prohlásil, že to byla jeho vláda, které se podařilo teroristické hnutí Islámský stát (ISIS) vyhnat z jeho bašt.

Prezident Donald Trump přednesl projev, šéfka Sněmovny Nancy Pelosiová pak vytištěnou verzi projevu roztrhala (5. 2. 2020) Prezident Donald Trump přednesl projev, šéfka Sněmovny Nancy Pelosiová pak vytištěnou verzi projevu roztrhala (5. 2. 2020) | Reuters

Trump zmínil monstra z ISIS i teror na USS Cole

„K dnešku bylo území chalífátu ISIS zničeno ze sta procent,“ řekl Trump a dodal, že dnes Američané se spojenci spolupracují na likvidaci zbytků ISIS. „Když jsem se ujal úřadu, ISIS kontroloval v Iráku a Sýrii přes 20 000 čtverečních mil (51 800 kilometrů čtverečních),“ poznamenal. Příslušníky ISIS pak označil za krvežíznivá monstra.

K situaci v Afghánistánu, kde je stále aktivní radikální hnutí Tálibán, prezident řekl, že zintenzivnil vyjednávací úsilí, aby dosáhnul politického urovnání. „Protistrana je rovněž velmi ráda za vyjednávání,“ uvedl. „Jakmile dosáhneme v jednáních pokroku, budeme moci snížit naši vojenskou přítomnost,“ přislíbil Trump.

Trump dále prohlásil, že američtí přátelé i nepřátelé musí vždy s jistotou vědět, že USA disponují mocí a vůlí bránit své občany. „Před 18 lety násilní teroristé zaútočili na loď USS Cole. Minulý měsíc americké síly zabily jednoho ze strůjců tohoto útoku,“ prohlásil prezident. Počátkem ledna Trump na twitteru oznámil, že USA zlikvidovaly Džamála Badávího, který je považován za jednoho z organizátorů činu.

Otec zastřelené dívky Fred Guttenberg musel být z projevu o stavu unie vyveden, rozčílila ho prezidentova slova o držení zbraní. Otec zastřelené dívky Fred Guttenberg musel být z projevu o stavu unie vyveden, rozčílila ho prezidentova slova o držení zbraní. | Reuters

Prezident bránil právo držet zbraně

Trump ve svém poselství o stavu unie hájil ústavní právo Američanů držet zbraň. V sále se proti tomu ohradil Fred Guttenberg, otec zastřelené dívky (†14), byl vyveden.

Guttenbergova dcera Jamie zemřela po střelbě na střední škole v Parklandu, ke které došlo 14. února 2018. Útočník zastřelil 17 lidí, většinu z nich tvořili studenti ve věku 14 až 18 let. Muž se při prezidentových slovech neudržel a vybouchnul. Projevu se účastnil na pozvání Pelosiové.

Spojenci doporučovali Trumpovi, aby žalobu nezmiňoval

Trump v poselství o stavu unie ústavní žalobu, které dosud čelí, nezmínil. Před projevem to prezidentovi doporučovali jeho spojenci. Krátce před poselstvím mluvčí Bílého domu řekl, že žaloba v textu projevu není, nevyloučil ale, že o tématu nakonec bude hovořit. Trump se nicméně žalobě, ve kterého ho demokraté viní ze zneužití pravomocí a z obstrukcí vůči Kongresu, nevěnoval. Dnes Senát, který proces s Trumpem vede, podle očekávání prezidenta osvobodí.

I když Trump o žalobě nehovořil, napětí mezi ním a demokraty bylo očividné. Po příchodu do sálu, kdy Pelosiové předal text poselství, mu předsedkyně sněmovny nabídla k podání ruku. Trump jí ale pravicí nepotřásl, podle amerických médií se zdálo, že její gesto záměrně ignoroval. V závěru projevu Pelosiová text roztrhala.

Prezident řešil i nelegální migranty

Spojené státy mají morální povinnost vytvořit imigrační systém, který ochrání životy a pracovní místa Američanů. I to v projevu o stavu unie prohlásil Trump, který zdůraznil, že přistěhovalectví do USA musí být možné jen legální cestou.

„Zatímco mluvíme, velké a organizované karavany jsou na pochodu do USA,“ řekl Trump s odkazem na hromadné cesty migrantů ze středoamerických zemí k hranicím Spojených států.

„Je na čase, aby Kongres ukázal světu, že Amerika je odhodlána skoncovat s nelegální migrací a odstavit od vesla bezohledné kojoty, kartely, drogové dealery a pašeráky lidí,“ řekl prezident.

karambol ( 5. února 2020 08:22 )

tu demokratku měl nakopnout!!

provokaterka ( 5. února 2020 06:46 )

Ideální by bylo,kdyby se na mars odstěhovali všichni američani,byl by tady konečně klid a mír.

Zobrazit celou diskusi