Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Konec poníků a pávů na palubě: Aerolinky se vypořádají se zvířaty v letadlech novým zákonem

Autor: ČTK - 
23. ledna 2020
20:40

Spojené státy hodlají omezit typy zvířat, jejichž přepravu zdarma v kabině letadla musí aerolinky umožnit. S odvoláním na sdělení amerických úřadů o tom napsal web BBC. Americké ministerstvo dopravy navrhlo, aby si lidé mohli do letadla vzít jen asistenční psy. Rozhodnutí je podle úřadu reakcí na rostoucí počet pasažérů, kteří své domácí mazlíčky berou do letadla a vydávají je za asistenční zvířata.

Americké aerolinky plán uvítaly s tím, že nárůst v počtu zvířat přepravovaných v letecké kabině se odrazil na větším množství stížností a vzrostl také počet incidentů, při kterých zvíře jiného pasažéra kouslo.

„Chceme, aby všichni pasažéři a posádka měli bezpečný a pohodlný let a jsme si jisti, že navrhovaná pravidla udělají hodně pro zajištění bezpečnějšího a zdravějšího zážitku pro všechny,“ uvedl předseda americké asociace letecké dopravy Airlines for America Nicholas Calio.

Lidé si na palubu snažili vzít i kozy nebo žáby

V uplynulých letech se na palubu letadel cestující ve Spojených státech pokusili vzít krocany, veverky či pávy. Některé aerolinky reagovaly zpřísněním vlastních pravidel pro přepravu zvířat. Společnost American Airlines například zakázala létat s žábami, ježky a kozami, a to i v případě, že zvířata měla sloužit jako psychická opora pro své majitele.

Nový návrh ministerstva dopravy by americkým leteckým společnostem umožnil omezit počet zvířat, která si cestující mohou vzít na palubu, stanovil by limity na jejich velikost a požadoval po cestujících dokument zaručující, že jde o asistenční zvíře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi