Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Coca-Cola se nevzdá plastových lahví, bojí se poklesu zisků. „Hanba jim,“ zuří ochránci přírody

Coca-cola naštvala environmentalisty. Společnost se odmítá vzdát jednorázových plastů.
Coca-cola naštvala environmentalisty. Společnost se odmítá vzdát jednorázových plastů.  (Autor: Reuters)
Autor: Darina Jíchová - 
22. ledna 2020
17:14

Americká firma Coca-Cola se nehodlá vzdát svých plastových lahví, více než na naléhání environmentálních organizací, jim záleží na zákaznících a profitu. Zástupci společnosti se domnívají, že kdyby naráz přestali používat jednorázové plastové láhve, poklesl by jim prodej. Nápojový gigant ročně vyprodukuje až 3 miliony tun plastového odpadu ročně. Rozhodnutí firmy rozzuřilo environmentalisty, informoval deník Daily Mail.

Coca-Cola se řadí mezi firmy, které vyprodukují nejvíc plastového odpadu, jedná se zhruba o 200 tisíc láhví za minutu. „Hanba jim,“ reagovala Sian Sutherlandová z environmentální organizace A Plastic Planet. Společnost obvinila, že „odmítá přijmout zodpovědnost za 120 miliard cocacolových láhví, kterými ročně zamořuje planetu“.

Aktivistka: Lidé si koupí, co jim prodají

„Myslí si snad, že si lidé užívají pláže a krajinu zanesené plastovým odpadem? Nebo když plasty zabíjejí mořské živočichy? A copak říkají na toxické mikroplasty, které jsou přítomné i v našem jídle?“ rozčílila se Sutherlandová. „Jistěže si lidé koupí, co jim koncern prodává. Když jim začne prodávat něco jiného – netoxické a pro životní prostředí vhodné obaly, koupí si je,“ domnívá se Sutherlandová.

Coca-Cola se zavázala, že do roku 2030 bude recyklovat stejné množství plastových láhví, které vyprodukuje. Nicméně tuny jejich odpadu stále znečišťují svět. „Společnost si uvědomuje nutnost najít řešení, jednorázových plastových láhví se ale prozatím vzdát nehodlá,“ řekla stanici BBC šéfka odboru udržitelnosti Bea Perezová.

Perezová vystoupila na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Rozhodnutí Coca-Coly obhajovala tím, že její zákazníci „milují lehké znovu uzavíratelné láhve“. Zdůraznila, že do roku 2030 bude společnost používat recyklovaný materiál na výrobu nových láhví a intenzivněji se zapojí do úklidu plastového odpadu.

Recyklování nestačí

Podle loňského auditu organizace Break Free From Plastic, Coca-Cola společně s firmami Nestlé a PepsiCo patří mezi největší plastové znečišťovatele. „Recyklováním se nic nezmění, miliony tun jejich plastu jsou pořád v krajinách a oni jen další miliony přidávají,“ varoval environmentální aktivista Von Hernandez.

„Jako jeden z největších znečišťovatelů na světě je povinností firmy Coca-Cola zbavit se jednorázových plastů a nahradit je schůdnější alternativou. O jejich výmluvy nestojíme, poštvou si proti sobě i své zákazníky,“ připojil se Julian Kirby z ekologické organizace Přátelé Země.

Zobrazit celou diskusi