Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Náměstek mluvil v projevu jako Goebbels. Dostal padáka od prezidenta Brazílie

Autor: ČTK - 
17. ledna 2020
21:44

Nejvyšší představitel brazilské vlády pro kulturu Roberto Alvim vyvolal pobouření na sociálních sítích proslovem, který nápadně připomínal projev nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse. Informoval o tom deník El País. Alvim na videu ke své promluvě navíc použil hudbu z opery Lohengrin od Richarda Wagnera, oblíbeného skladatele Adolfa Hitlera. Brazilský prezident Jair Bolsonaro po kontroverzním projevu Alvima v pátek odvolal z úřadu.

„Brazilské umění v příští dekádě bude heroické a národní....bude také imperativní, protože bude hluboce spojeno s naléhavými tužbami našeho lidu, nebo nebude žádné,“ pronesl brazilský vládní představitel pro kulturu na videu, jež koluje na sociálních sítích. Ministerstvo kultury Brazílie nemá, protože ho Bolsonaro po nástupu do úřadu loni zrušil.

Podle řady médií Alvimův projev nápadně připomínal Goebbelsovu rétoriku a obsahoval i stejné výrazy i věty. Argentinský server Infobae v této souvislosti citoval část jednoho z projevů nacistického ministra propagandy. „Německé umění v příští dekádě bude heroické....bude národní s velkým patriotismem a zároveň imperativní a závazné, nebo naopak nebude žádné,“ citoval server ze životopisu Goebbelse od historika Petera Longeriche.

„Co řeknou židé o vládě, jejíž náměstek pro kulturu Roberto Alvim kopíruje nacistu Goebbelse?“ napsala na twitteru například novinářka Cynara Menezesová.

Nejmenoval jsem, brání se Alvim

Alvim ale kritiku odmítl. Podle něj šlo jen o „náhodnou řečnickou shodu“. „Nikoho jsem nejmenoval. A na pasáži o heroickém umění hluboce spjatém s tužbami brazilského lidu není nic špatného,“ hájil se náměstek.

Sám Bolsonaro si v minulosti vysloužil kritiku za postoj k diktaturám, ne však k té nacistické v čele s Hitlerem. Pozitivně se Bolsonaro vyjadřuje o vojenském režimu v Brazílii (1964-1985) a loni veřejně pochválil paraguayského exprezidenta Alfreda Stroessnera (1912-2006), jehož režim je považován za jeden z nejkrvavějších v Latinské Americe.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

europa ( 18. ledna 2020 06:21 )

Co řeknou židé? Tak na to s.e.r.e bílej tesák!!!

Zobrazit celou diskusi