Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Francie posílá do Afriky 220 vojáků: Připojit by se mohlo i 60 Čechů

Autor: ČTK - 
13. ledna 2020
22:17

Francie vyšle dalších 220 vojáků jako posilu do boje proti islamistům na severu Afriky. Oznámil to dnes francouzský prezident Emmanuel Macron po schůzce s představiteli pěti severoafrických zemí z regionu Sahel. S prezidenty Burkiny Faso, Čadu, Mali, Mauritánie a Nigeru se Macron podle agentury Reuters dohodl na vytvoření společného velení, které má zlepšit boj proti vzmáhajícímu se povstání v regionu.

„Nemáme na výběr. Potřebujeme výsledky,“ řekl Macron. V oblasti již operuje okolo 4500 francouzských vojáků v rámci operace Barkhane.

V operaci by podle návrhu českého ministerstva obrany, který je v meziresortním připomínkovém řízení a který ještě má schvalovat vláda a parlament, mohlo působit až 60 českých vojáků. Ministr obrany Lubomír Metnar počátkem ledna uvedl, že přesný počet vojáků bude ještě předmětem jednání.

Operace Barkhane byla zahájena 1. srpna 2014. Česká republika společně s dalšími evropskými zeměmi obdržela nabídku Francie, jež ji vede k vojenské účasti. Podle návrhu by mělo vzniknout úkolové uskupení evropských států, jehož účastníci budou poskytovat poradenství a asistenci malijským jednotkám a společně s nimi plnit úkoly při speciálních operacích proti teroristickým skupinám v severovýchodním Mali a na hranicích s Nigerem.

Česko má nyní v Mali zhruba 120 vojáků. Letos česká armáda převezme velení výcvikové mise Evropské unie v Mali (EUTM Mali), vojáci budou mít půlroční velitelskou zodpovědnost. Hlavním úkolem mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům. Ministr Metnar dříve uvedl, že v ní slouží přes 600 vojáků z více než 20 zemí.

Souběžně s misí EU má v Mali také svou misi MINUSMA Organizace spojených národů (OSN). Česká armáda v ní má pět vojáků. Na rozdíl od operace Barkhane ale mise nevedou aktivní operace v boji proti teroristickým skupinám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi