Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Bylo mi trapně.“ BBC poslala za Gretou redaktorku letecky, na vlak nebyl čas

Autor: Darina Jíchová - 
29. prosince 2019
18:35

Švédská environmentální aktivistka Greta Thunbergová (16) si v pondělí 30. prosince vyzkouší, jaké to je moderovat pořad Today britské rozhlasové stanice BBC Radio 4. Jedna z novinářek BBC se za dívkou vydala do Švédska, cestovala ale letadlem. Reportérka přiznala, že jí bylo „trochu trapně“, zvláště proto, že Thunbergová je odpůrkyní létání, které zanechává velkou uhlíkovou stopu. Šéfka programu ale rozhodnutí BBC brání: „Na lodě a vlaky nebyl čas.“ Upozornil na to deník Daily Mail.

Za Thunbergovou vycestovala Mishal Husainová. „Bylo to divné a mně osobně bylo trapně. Let z Londýna do Stockholmu za sebou v ovzduší zanechá půl tuny uhlíkové stopy na osobu,“ vypověděla reportérka.

Sama náctiletá Švédka se snaží cestovat co nejšetrnějším způsobem, například na zářijový klimatický summit při Valném shromáždění OSN konající se v New Yorku vyrazila na palubě závodní jachty. Na lodi dorazila i na klimatickou konferenci COP25, která proběhla začátkem prosince v Madridu, domů pak jela vlakem.

Mediální společnost BBC: Greta nikoho, kdo létá, neodsuzuje 

„V redakci jsme to řešili. Ano, bylo to divné a trapné, ale neměli jsme čas na vlaky a lodě,“ komentovala situaci šéfka programu Today Sarah Sandsová. „Greta neodsuzuje lidi, kteří létají letadlem. Přijala, že ne každý může dodržovat její vysoce nastavené hodnoty. Jediné, co žádá, je, aby lidé dělali, co můžou,“ dodala Sandsová.

Thunbergová bude při své premiéře zpovídat Brity milovaného přírodovědce Davida Attenborougha. „Budeme mluvit o dalekosáhlém dopadu klimatických změn, je to naše první setkání,“ prohlásila mladá Švédka. Attenborough je jejím fanouškem, cení si hlavně jejího „zapálení“ pro aktivismus.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Kazin ( 1. ledna 2020 11:56 )

Dítě z hororu😂.Fracek přes hubu a do školy ?

5nastolevceskych ( 30. prosince 2019 23:04 )

Tak je asi jalová.

5nastolevceskych ( 29. prosince 2019 23:18 )

Až týhle sereblitě někdo konečně naštěká do boudy, tak přijde na jiné myšlenky.

verasum ( 29. prosince 2019 21:29 )

Ať už ta kráva poťapaná táhne do ...

dobryclovek ( 29. prosince 2019 20:33 )

BBC redaktorka a *** Greta jsou stejný ***,­hova­da,re­tardi!!

Zobrazit celou diskusi