Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tragický rozměr australských požárů: Zemřely tisíce koalů, téměř třetina jejich populace

Autor: ČTK - 
27. prosince 2019
11:23

Při lesních požárech na pobřeží australského státu Nový Jižní Wales nejspíš zahynulo až 30 procent tamních koalů medvídkovitých. Informoval o tom britský list The Guardian s odvoláním na prohlášení australské ministryně pro životní prostředí Sussan Leyové. Od začátku požárů před několika týdny zemřelo v Austrálii nejméně devět lidí, oheň rovněž zničil přes pět milionů hektarů vegetace, z toho 3,4 milionu hektarů právě ve státě Nový Jižní Wales. Vláda státu Jižní Austrálie  vydala nejvyšší stupeň varování před extrémním horkem. V metropoli státu Adelaide naměřili 42 stupňů Celsia.

Pobřeží na severu Nového Jižního Walesu je domovem významného množství australských koalů. Jejich počet se odhadoval na 15 000 až 28 000. Podle ministryně Leyové ale bylo nejspíš až 30 procent těchto zvířat zabito, protože „bylo zničeno až 30 procent oblastí, kde žijí“.

Video  Záchrana koaly: Babička hrdinsky vběhla pro zvíře do plamenů  - Reuters
Video se připravuje ...

„Budeme vědět více, až se požáry uklidní, a budeme moci vše zhodnotit,“ řekla ministryně rozhlasové stanici ABC. Požáry zachvátily pobřeží australského státu již v listopadu, s ohněm v uplynulých týdnech bojovali hasiči rovněž i v Jižní Austrálii, Viktorii a v Západní Austrálii. Dřívější zprávy o tom, že koalové jsou již v Austrálii „funkčně vyhynulí“, se ukázaly být nepravdivé a přehnané. Je nicméně pravdou, že je tento druh ohrožený, napsal britský deník.

Koala je jedním ze symbolů Austrálie. Jeho tamní populaci ale ohrožují klimatické změny, zmenšování přirozeného životního prostředí či choroby jako infekční chlamydie přenášející se při páření. Podle australského zákona na ochranu přírody z roku 2012 patří koala mezi zranitelné druhy. Ve volné přírodě těchto vačnatců, někdy nesprávně nazývaných jako „medvídek koala“, žije méně než 100 000, možná dokonce jen 43 000, uvádí Australská nadace pro koaly.

Bude ještě hůř

Minulý týden vystoupala rtuť teploměru v Adelaide ve státě Jižní Austrálie ke 46 stupňům Celsia a v celé Austrálii byl 18. prosince překonán rekord průměrné teploty, který dosáhl 41,9 stupně Celsia.

Vyhlášení nejvyššího stupně varování před extrémním horkem má mimo jiné zajistit, aby bylo postaráno o bezdomovce, kteří jsou horku nejvíce vystaveni. Dostanou možnost pobytu v klimatizovaných prostorách a mimořádná pozornost bude věnována také zajištění nápojů a jídla.

Od začátku požárů před několika týdny zemřelo v Austrálii nejméně devět lidí, mezi nimi i dva dobrovolní hasiči, jejichž auto zasáhl v blízkosti požáru padající strom. Oheň zničil podle agentury AP 950 domů a pět milionu hektarů vegetace. Léto na jižní polokouli přitom ještě nedosáhlo vrcholu.

Zobrazit celou diskusi