Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Požáry pustoší další řecký ostrov, hoří i blízko letoviska na Kypru

Autor: ČTK, tsv - 
13. srpna 2019
13:40

Na druhém největším řeckém ostrově Euboia nedaleko Atén v noci na úterý vypukl rozsáhlý lesní požár, s nímž bojuje více než stovka hasičů i pomocí letadel a vrtulníků. Úřady jsou kvůli rychlému šíření plamenů připraveny vydat příkaz k evakuaci tří blízkých vesnic, uvedl deník Kathimerini. S ohněm bojují i hasiči na Kypru, kde hoří poblíž oblíbeného přístavního letoviska Limassol. Naproti tomu situace na španělském ostrově Gran Canaria, kde od soboty shořelo 1500 hektarů porostu, se dnes zklidnila.

Na jihu Evropy nyní platí extrémně vysoký stupeň nebezpečí požárů, a to kvůli vysokým teplotám, které se nyní v Řecku a na Kypru šplhají nad 40 stupňů Celsia, ale i kvůli suchu a silnému větru.

Na Euboji hoří v borovicovém lese ve vnitrozemí, už během noci s ohněm bojovalo 120 hasičů, kteří se snaží zabránit šíření požáru k obydleným oblastem. Evakuovat se museli obyvatelé blízkého kláštera. Hustý kouř je podle agentury Reuters dobře vidět i ve 100 kilometrů vzdálených Aténách.

Právě poblíž Atén se dnes podařilo uhasit požár na předměstí Peania, který se začal šířit už v noci na pondělí. Další požár nyní zuří na ostrově Thassos. Řečtí hasiči za poslední tři dny vyjeli k 182 požárům porostu.

 

Částečný úspěch zaznamenali hasiči na Kypru, kteří přes noc hasili lesní požár asi 15 kilometrů od Limassolu. Oheň mají podle deníku Kathimerini pod kontrolou, ale vzhledem k extrémnímu horku a větru nevylučují, že může znovu vzplát s větší silou. Policie zatkla jednoho člověka, který je podezřelý, že má na vzniku ohně podíl.

Na Gran Canarii, kde hasiči od soboty dlouze bojovali s požárem v severozápadní části ostrova, se situace zklidnila, uvedla dnes agentura DPA. Oheň, kvůli kterému se muselo evakuovat přes 1000 obyvatel z vesnic Artenara, Tejeda a Gáldar, se už dál nešíří. Tamní hasiči zvládli i další požár, který v noci vypukl u obce Telde ve východní části ostrova.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi