Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívka (6) našla ve vánočním přání Tesco šokující vzkaz od vězňů. Obchod je zděšený

Autor: blv - 
22. prosince 2019
12:07

Šestiletá Florence dostala krabici vánočních přání, které ve své síti prodává společnost Tesco. Výtěžek jde na dobročinné účely. Kartička s obrázkem veselého Santy ale už byla popsaná - vzkaz poslali zoufalí vězni, kteří jsou nuceni k otrocké práci. Obchodní řetězec už s dodavatelem spolupráci přerušil. O kauze informoval na svých stránkách britský deník Mirror. 

„Jsme zahraniční vězni v čínské věznici Šanghaj Quingpu. Musíme pracovat proti naší vůli. Pomozte nám a informujte organizaci pro lidská práva,“ bylo napsáno na vánočním přání. Jejich prodejem v řetězci Tesco získávají peníze zdravotnické neziskové organizace, které se zabývají například srdečními nemocemi nebo cukrovkou. Loni tak získaly v přepočtu skoro 9 milionů korun. 

Pisatel zoufalého vzkazu žádal, aby nálezce kontaktoval bývalého novináře Petera, i ten totiž až do roku 2015 pobýval ve stejnojmenné čínské věznici. Tatínek Florence přání vyhověl a dozvěděl se další podrobnosti. Přes Humpreyho se totiž dostal k dalšímu vězni. „Balili jsme vánoční přání pro Tesco a taky dárkové balíčky pro stejnou firmu,“ potvrdil jeden z nich. 

Společnost Tesco už přerušila s dodavatelem spolupráci. Šokovaná mluvčí prohlásila: „Nikdy bychom nedovolili vězeňskou práci v našem dodavatelském řetězci,“ řekla. Podle ní čínská firma nedávno prošla auditem, který neobjevil žádný problém.

Video  Video zachycující převoz vězňů v Číně.  - Youtube/War on Fear
Video se připravuje ...

Není to poprvé, co se na Západ dostaly ve zboží vzkazy čínských vězňů. V roce 2012 byla v USA v krabici s halloweenskými ozdobami nalezena zpráva z tábora Masanjia. Podle ní vězni museli pracovat 15 hodin bez přestávky pod hrozbou bití a mučení. A podobně jako Tesco měl před dvěma lety problémy i britský řetězec Sainsbury's - v zakoupeném vánočním přání Jassica Rigbyová našla větu: „Přeji vám štěstí, vyrobeno ve věznici Guangzhou, okres číslo 6.“

krkoun ( 23. prosince 2019 11:03 )

Kolik z vás bylo v té zlé Číně,že tak perfektně znáte jejich poměry jak v kriminále,tak v celé Číně?

dietr ( 23. prosince 2019 07:08 )

to video bylo hezké, čína vlasně vymyslela problém s nezaměatnaností, na jednoho mukla jedem strážný

Pohybovenadany ( 23. prosince 2019 05:27 )

Nebo to předat Jágrovi se Hemanem . Ti tam radi jezdí za kamaradama

eatdile ( 23. prosince 2019 02:15 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

Pepa Re ( 22. prosince 2019 23:40 )

Jedině správně. Prevychovat muslimy

Zobrazit celou diskusi