Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Studentku (†21) zabila sopka. Její otec a sestra bojují v nemocnici o život

Autor: for, ČTK - 
14. prosince 2019
14:43

Krystal Eve (†21) se stal osudným výlet s rodinou na Nový Zéland, kde na ostrově White Island v pondělí vybuchla sopka. Dívky otec Paul a sestra Stephanie stále bojují v nemocnici o život. Krystal je první obětí, jejíž identitu policie rozkryla. Jména dalších 14 potvrzených obětí jsou prozatím neznámá. Mladá Australanka chtěla být veterinářkou, její profil je plný fotografií s přáteli i zvířaty. 

Pondělní výbuch sopky na novozélandském ostrově White Island má první identifikovanou oběť. Policie zveřejnila jméno jednadvacetileté studentky Krystal Eve Browitt. Ta se na ostrov vydala na výlet se svou rodinou. Její sestra Stephanie a otec Paul stále bojují v nemocnici o život.

Krystal chtěla být v budoucnosti veterinářkou. Její profil je plný fotografií, kde se usmívá se svým psem či kde se projíždí na koni. 

Obětí přibývá, další bojují o život

Počet obětí se v sobotu zvýšil na 15, dalších 20 osob zůstává na jednotce intenzivní péče. Nejčastěji pak kvůli těžkým popáleninám. Od pondělního výbuchu se pohřešují celé rodiny. 

Ještě šest dní po výbuchu potápěči prohledávají okolí ostrova. Podle novozélandské policie se totiž nepodařilo stále vylovit všechny oběti. Cíleně pak potápěči hledají dvě těla, jedno bylo údajně spatřeno ve vodě. Mělo by se jednat o průvodce a kapitána lodi, která na ostrov vozila turisty. 

„Voda kolem ostrova je znečištěná a vyžaduje, aby potápěči přijali zvláštní opatření k zajištění jejich bezpečnosti, včetně používání speciálních ochranných prostředků,“ uvedl ve svém prohlášení zástupce komisaře John Tims. „Pokaždé, když se vynoří, potápěči se dekontaminují čerstvou vodou,“ dodal.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

Potápěči se navíc potýkají s velkým množstvím uhynulých ryb a úhořů. Těla těchto mořských živočichů se podle prohlášení vznáší na hladině.

Pevninu pak prohledávalo osm specialistů v ochranném obleku a s dýchacím přístrojem. Přesto jim hrozilo velké nebezpečí. Při opakované erupci by totiž byli vystaveni horkému magmatu, horké páře a horninám, které mohou být vymrštěny výbuchem vysokou rychlostí. 

Jednou z obětí erupce novozélandské sopky by měl být Hayden Marshall-Inman. Jednou z obětí erupce novozélandské sopky by měl být Hayden Marshall-Inman. | Facebook Haydena Marshalla-Inmana.

V době pondělní erupce bylo na ostrově asi 47 turistů z Austrálie, USA, Německa, Číny, Velké Británie a Malajsie.

Podle sobotní zprávy geologické agentury GeoNet existuje až padesátiprocentní nebezpečí, že se během příštích 24 hodin vulkán znovu probudí. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v sobotu oznámila, že země v pondělí uctí památku mrtvých minutou ticha, a to ve 14:11. 

Zkáza po výbuchu novozélandské sopky, (11.12.2019). Zkáza po výbuchu novozélandské sopky, (11.12.2019). | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi