Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prešovský „panelák smrti“ rozebere česká firma. Najde konečně tělo Emílie (†70)?

Autor: ČTK, sova - 
11. prosince 2019
19:08

Horní podlaží dvanáctipatrového obytného domu v Prešově na východním Slovensku, který minulý týden vážně poškodil výbuch plynu a následný požár, bude rozebírat česká společnost Cannoneer group. Technika by podle stávajících odhadů mohla na místo dorazit v pátek. ČTK to ve středu řekl mluvčí radnice v Prešově Vladimír Tomek. Zastupitelstvo města na středečním jednání rozhodlo o rozdělení peněz z veřejné sbírky na pomoc postiženým tragédií, která si vyžádala patrně osm mrtvých.

„Nikde jinde jsme nesehnali stroj, který by měl sedmašedesátimetrové rameno. Je zákaz přibližovat se k domu, protože hrozí jeho zřícení. A toto je jediný stroj, který má dostatečně dlouhé rameno,“ vysvětlila novinářům primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Cannoneer group se zabývá strojní demolicí výškových objektů, pracovníci firmy byli podle tisku v Prešově už dříve v tomto týdnu. U poškozeného domu mezitím začaly přípravné práce na jeho rozebírání, a to budování ochranných násypů.

Jedna oběť stále zůstává v poškozené budově

Statici již o víkendu za nevyhnutelné označili odstranění nejméně čtyř vrchních podlaží poškozeného domu. Není ovšem vyloučeno, že nakonec bude zbourán celý objekt. Při explozi byla poničena také jeho střecha a zřítilo se schodiště. Hasiči potvrdili sedm mrtvých při tragedii, ostatky stále pohřešované oběti se patrně dál nacházejí v poškozené budově. Jde s největší pravděpodobností o seniorku Emílii M. (†70), která bydlela ve dvanáctém, nejvyšším patře budovy.

Policie vyšetřuje neštěstí jako obecné ohrožení a v případu obvinila tři osoby, které prováděly výkopové práce, při nichž došlo u zmíněného domu k poškození plynového potrubí.

Video  Výbuch paneláku v Prešově  - CCTV/Facebook
Video se připravuje ...

Až do alespoň částečné demolice poškozené bytovky se z bezpečnostních důvodů nemohou vrátit do svých bytů ani obyvatelé sousedního paneláku.

Odškodnění se dočkají i obyvatelé sousední bytovky

Zastupitelé Prešova rozhodli, že každá rodina z poškozeného domu dostane příspěvek ve výši 10 000 eur (255 000 korun) a rodiny ze sousední evakuované bytovky shodně po 3000 eur (76 500 Kč). Kromě toho bude město po omezenou dobu přispívat evakuovaným rodinám na bydlení částkou 500 eur (12 750 korun) měsíčně. Menší částku město rozdělilo bezprostředně po tragedii.

Do veřejné sbírky na zmírnění následků exploze dárci zatím přispěli částkou přes dva miliony eur (51 milionů korun). Sbírka by měla trvat do konce ledna příštího roku a její zůstatek bude podle Turčanové rozdělen mezi vlastníky poškozeného domu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jannemcok@azet.sk ( 24. prosince 2019 03:23 )

Neskutočné ako nám bratiaesi pomahte. Vdaka.Velka vdaka . A uz ux

pulsar ( 11. prosince 2019 22:22 )

Absolutna neschopnost! Zachranne zlozky tam prisli neskoro a pobehovali ako sfetovane muchy. Vrtulniky mohli byt bez problemov nasadene, pocasie nebol problem, vrtulnik by nic nerozmetal, zachranari sa mohli zlanit k dedkovi, tak sa zachranuje aj v horach.

Teraz si kazdy kryje svoj preprdeny zadok, to je jednoducho Slovensko a obzvlast vychod! Stihat aj sefa hasicov a fizlov v Presove!!! Neurobili tolko co mohli!!!

Zobrazit celou diskusi