Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bombový útok v metru nepřežilo 15 lidí. Soud teroristům z Petrohradu uložil vysoké tresty

Autor: ČTK - 
10. prosince 2019
12:36

Vojenský soud v Petrohradu dnes odsoudil k trestům sahajícím od 19 let vězení až po doživotí 11 lidí, které shledal vinnými z organizace atentátu v petrohradském metru v dubnu 2017. Při něm ve druhém největším ruském městě zahynulo kromě útočníka 15 lidí a sedm desítek lidí utrpělo zranění. O rozsudku informovala agentura TASS.

Abrora Azimova trestní senát odsoudil na doživotí za financování útoku. Jeho bratr Akram Azimov si má odpykat 28 let. Soudce Andrej Mrozov dále oznámil, že Muchamadjusup Ermatov dostal 28 let, Ibragim Ermatov 27 let a Sodik Ortikov 22 let. Dvacet let za mřížemi si má odpykat Šochista Karimovová, jakož i Machamadjusuf Mirzaalimov, Dilmurad Muidinov a Azamžon Machmudov. O rok kratší trest dostali Sejfull Chakimov a Bachram Ergašev.

Sebevražedný útok podle vyšetřovatelů spáchal 3. dubna 2017 dvaadvacetiletý Akbaržon Džalilov původem z Kyrgyzstánu, který do metra přinesl dvě výbušná zařízení. Jedno bylo včas zneškodněno ve stanici, druhé pachatel odpálil během jízdy ve vagonu.

Metrem v ruském Petrohradu otřásl výbuch. Metrem v ruském Petrohradu otřásl výbuch. | Twitter, Facebook

Obžalovaní byli podle vyšetřovatelů členy zločinecké organizace a plánovali, že na některém veřejném místě v Petrohradě spáchají ještě jeden teroristický útok. Byli však včas zatčeni.

Tři týdny po události se k atentátu v metru přihlásila málo známá skupina Prapor imáma Šamila, která uvedla, že jednala na rozkaz vůdce teroristického hnutí al-Káida Ajmána Zavahrího.

Video  Křik, krev a zmatek: Lidé po výbuchu v metru natahovali ruce z vagonů.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební bankaLHS4_4-Resignation_Cinematic
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kinki ( 10. prosince 2019 14:06 )

Este ako-tak pochopim, ze zabiju politikov,ale aky vyznam ma vrsit sa na nevinnych ludoch, ktori su tak isto obetami politikov, a su v tom nevinne.

dobryclovek ( 10. prosince 2019 12:54 )

nechápu proč takové tresty!!proč je živit okamžitě popravit!!

Zobrazit celou diskusi