Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nevěsta ISIS šila sebevražedné vesty, teď chce zpátky do Británie. „Už nemám nikoho,“ říká

Autor: dst - 
26. září 2019
11:34

Zřejmě nejznámější nevěsta ISIS Shamima Begumová (19) strávila čtyři roky v Sýrii poté, co jako patnáctiletá utekla s dalšími dvěma dívkami z Velké Británie. Vdala se za džihádistu, podle svědků šila vesty pro sebevražedné atentátníky. I když ještě před pár měsíci tvrdila, že odchodu nelituje, teď otočila. Reportérům Daily Mail se svěřila, že odejít do Sýrie byla chyba, které lituje. Dívka přišla o tři děti, teď žije v syrském táboře a tvrdí, že psychicky je na tom špatně. „Už nemám nikoho,“ říká. 

Příběh Shamimy Begumové začal v únoru 2015, když ve svých 15 letech společně se dvěma spolužačkami opustila Velkou Británii, odešla do Sýrie a připojila se k Islámskému státu. Deset dní po příjezdu se provdala za holandského džihádistu, postupně porodila tři děti. První dvě na podvýživu. Třetí dítě, chlapce, kterého porodila v uprchlickém táboře, zabila po několika týdnech infekce. Teď znovu žádá o povolení, aby se mohla vrátit zpátky do rodné země

Britské úřady jí ale občanství odebraly „za účelem ochrany země“. „Je to chyba, že jsem odešla do Islámského státu,“ odpověděla v rozhovoru pro Sky News na otázku, zda lituje toho, že se připojila k ISIS. 

Po dobytí rozsáhlé části Sýrie a Iráku se ISIS začal rozpadat pod náporem americké koalice a ruských leteckých úderů. Krátce předtím byla Shamima nalezena s dalšími dětmi a manželkami v internačním táboře Al Hawl.

Nevěsta ISIS se dále hlásila k ideologii Islámského státu, dokonce byla spatřena se zbraní. Spolupracovala s dalšími ženami na přípravě teroristických útoků, pro sebevražedné atentátníky šily vesty na výbušniny.

V Sýrii ztratila všechny blízké

Nemám žádné skutečné přátele,“ říká sklíčeně. „Všechny, kteří šli se mnou, jsem ztratila. Teď už nemám nikoho. Přišla jsem o přátele. Přišla jsem o děti. Chci se jen vrátit domů. Nikdo z těch, s kterými tu teď jsem, neví, čím jsem si prošla. Nejsou jako mí bývalí spolužáci, kterým jsem se vždy mohla svěřit.“

Nevěsta ISIS Shamima Begumová chce zpátky do Británie Nevěsta ISIS Shamima Begumová chce zpátky do Británie | Reuters

„Psychicky na tom nejsem nejlépe,“ svěřuje se. „Fyzicky jsem na tom dobře. Jsem mladá a zdravá, tak mě to netrápí. Potřebuji spíš pracovat na své psychice, potřebuji odborné terapie, abych se vyrovnala s tou obrovskou bolestí. S tím, že jsem přišla o všechny své děti. Prý v jiných táborech existuje psychiatrická pomoc, v kterém se nacházím nyní já, ale bohužel ne.“ 

„Chránila jsem jen sebe a syna“

Begumová, která ještě nedávno mluvila o tom, že odchodu do Sýrie a spolupráci s ISIS nelituje, teď otočila. „Chci to říct jasně. Nesnáším Dawlu (název pro ISIS). Nesnáším všechny ty ženy za to, čemu věří, za čím si stojí, a také za to, že si myslí, že mohou terorizovat každého, kdo nesdílí jejich názory.“

Řekla jsem, že podporuji ISIS, jsem radikální a proti Západu jen, abych ochránila sebe a svého nenarozeného syna. Když jsem přišla do nového tábora, mnoho nebezpečných žen si myslelo, že jsem na jejich straně. Ale byla to jen skořápka, která mě s mým synem měla ochránit. Teď na to přišly a nenávidí mě.“

Kouká na televizi, sleduje dění ve světě

V táboře, v kterém se Shamima nachází, je asi deset obchodů, kde se prodávají všechny druhy zboží, od líčení a šperků až po televizory. Sdílí stan s kanadskou o 30 let starší ženou. „Zachází se mnou jako s dítětem. Musím udržovat stan uklizený,“ říká.

Ve stanu ženy mají vlastní televizi. Shamima sleduje světové události prostřednictvím arabských satelitních kanálů a poslouchá pop music. Je to pro ni forma úniku od reality.

Máme tu i telefon, který smíme používat. Každému můžeme zavolat na minutu. Moje rodina se mnou ale nemluví. Jsou hodně naštvaní, že jsem odešla, a že jsem s nimi nemluvila, když jsem byla v chalífátu. Já ale nemohla.“ Dále tvrdí, že s nikým za posledních 6 měsíců z Velké Británie nehovořila. 

Begumpová není v kontaktu ani se svou rodinou. „Vím, co se stane, když se vrátím. Nejdřív pro mě budou jako šťastná a milující rodina, pak se na mě ale rozčílí, a na to nejsem připravena. Jediného zločinu, kterého jsem se dopustila, bylo, že jsem přišla do Sýrie. Chtěla bych být doma. V britském vězení je větší bezpečí, vzdělání a přístup k rodině. Tady je tolik nejistot ohledně toho, co se stane. Chci se dostat zpátky a být předvolána před soud ve své zemi,“ dodává.