Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Utajená kamarádka první dámy: Trumpová se v nemocnici spřátelila s dívkou (18) s leukemií

Autor: Darina Jíchová - 
9. prosince 2019
21:08

První dáma Spojených států Melania Trumpová (49) stejně jako bývalo zvykem jejích předchůdkyň navštívila v předvánoční době pacienty dětské nemocnice ve Washingtonu. Dětem trpícím závažnými chorobami přečetla úryvek z pohádkové knížky a pomáhala jim při tvorbě vánočních ozdobiček. Vyšlo najevo, že Trumpová od své první návštěvy v roce 2017 zůstala v kontaktu s jednou z dětských pacientek. Caoilinn McLaneová (18) první dámu slavnostně uvedla, její návštěvy se letos účastnila ne jako pacient, ale jako host, dívka porazila leukemii, uvedl deník Daily Mail.

Trumpová se netají tím, že zbožňuje děti, jsou to právě ony, které na tváři obvykle strohé první dámy vykouzlí široký a hlavně upřímný úsměv. Washingtonskou nemocnici navštívila poprvé v roce 2017, jednalo se o tajnou návštěvu, kdy centru pomáhala se stavbou „léčivé zahrady“. Tehdy se seznámila s patnáctiletou dívkou, padly si do oka a zůstaly v kontaktu.

První dáma USA Melania Trumpová navštívila dětskou nemocnici ve Washingtonu. Caoilinn McLaneová (18) na snímku úplně vpravo. První dáma USA Melania Trumpová navštívila dětskou nemocnici ve Washingtonu. Caoilinn McLaneová (18) na snímku úplně vpravo. | Reuters

Vánoční návštěva první dámy je přes 60 let dlouhou tradicí, kterou začala Bess Trumanová. Je to zvyk, který se rozhodla dodržovat i Trumpová, přestože podle životopisců toho se svými předchůdkyněmi moc společného nemá. Malým pacientům letos přečetla úryvek z pohádkové knihy, zvolila další díl příběhu Ozdobička Oliver, kterou dětem představila loni.

Caoilinn: Moc pro mě znamenalo, že mi volala

Trumpová se se svou náctiletou kamarádkou znovu osobně setkala těsně před víkendem. Caoilinn si před příchodem první dámy vzala slovo, aby ji představila. „Jsem šťastná, že jsme všichni tady. Těším se, až ji znovu uvidím,“ řekla Caoilinn krátce agentuře AP. Do nemocnice přijela z města Aldie ve Virginii, kde žije s rodinou, doprovodila ji její matka Libby McLaneová.

„Ležela jsem a zvonil telefon, zvedla jsem ho a na druhé straně byla první dáma. Byl to pro mě velmi výjimečný moment. Cítila jsem se, že jí na mně záleží. Znamenalo to pro mě hodně, bylo důležité vědět, že se někdo kromě mé rodiny zajímá o to, co se mnou bude,“ vypověděla Caoilinn.

McLaneová pak odtajnila, že hovor byl sice překvapením pro Caoilinn, ale že tým první dámy předem kontaktoval rodinu, aby požádal o svolení k hovoru. V té době matka s dcerou neustále cestovaly mezi washingtonskými nemocnicemi. Caoilinn chodila na ozařování a připravovala se na transplantaci kostní dřeně.

Zájem první dámy je upřímný

„Takže když zazvonil telefon, věděla jsem, kdo volá, a nechala jsem Caoilinn, aby to zvedla,“ uvedla McLaneová. „Trochu jsem zpanikařila, když se mi představila,“ prohlásila s úsměvem Caoilinn. Mluvčí první dámy slova dívky potvrdila a dodala, že Trumpová celoročně navštěvuje nemocnice po celé zemi, ať už o tom tisk ví, nebo ne.

„Skutečně se upřímně zajímá o děti a jejich osudy, to z ní dělá výjimečnou první dámu,“ řekla McLaneová. Doplnila, že dokud byla Caoilinn hospitalizována, kontakt s první dámou zprostředkovávalo nemocniční tiskové oddělení. „Jejího zájmu si nesmírně ceníme, sledovala dceřinu celou léčbu. Posílala přání za brzké uzdravení, chtěla vědět, jak se Caoilinn daří, jak pokračuje léčba, co ji čeká, co děláme,“ vyprávěla McLaneová.

Během čtení po boku Trumpové seděli malí pacienti Declan McCahan a Sammie Burleyová. Declan svíral ruku první dámy a odmítal se jí pustit, za všechny děti jí předal velkou kytici s červenou mašlí. Na gauči před velkým stromkem seděli také Santa Claus s manželkou.

První dáma USA Melania Trumpová navštívila děti v londýnském centru Armády spásy. První dáma USA Melania Trumpová navštívila děti v londýnském centru Armády spásy. | Reuters

První dáma výjimečně nedorazila vánočně oblečená, sáhla po tyrkysové sukni z módního domu Prada za 25 tisíc korun, tmavě hnědém roláku a lodičkách s jehlovým podpatkem. Caoilinn přihlížela, jak Trumpová baví děti. 

Twitter: Trumpová děti využívá

Návštěva v nemocnici mezi mnohými uživateli twitteru vyvolala kritiku. Trumpová je podle nich pokrytec a využila děti k propagaci vlastní agendy. Řada Američanů vyzvala první dámu, aby se „sebrala a vyrazila na návštěvu do detenčních center.“ „A co děti, které tvůj manžel zavřel do klecí? Ty také potřebují potěšit na duchu, nemyslíš?“ psali lidi na sociálních sítích.

„Nemůžeš být zároveň dobrý člověk a ignorovat rozdělování rodin na hranicích. Hlavně že tvrdíš, že nesnáším využívání dětí pro politické účely, a sama to děláš,“ pustili se do ní uživatelé twitteru. Ne všichni měli pro Trumpovou ostrá slova. „Nepodporuju vládu vašeho manžela, ale musím uznat, že opravdu milujete děti, je to vidět na vašem úsměvu,“ psali další Američané.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi