Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vychovaly ji dvě ženy, doma má malou dceru. Mladá matka (34) se stane premiérkou

Aktualizováno -
10. prosince 2019
15:25
Autor: ČTK, sova - 
9. prosince 2019
10:53

Novou premiérkou Finska bude Sanna Marinová z tamní sociální demokracie. V úřadu vystřídá dosavadního premiéra Anttiho Rinneho, jenž minulý týden podal demisi. Nominaci 34leté Marinové, kterou vychovaly dvě ženy, stará se doma o dítě a vede koalici, ve které je hned pět předsedkyň stran a hnutí, dnes schválil finský parlament. Marinová se stane aktuálně nejmladším člověkem v premiérské funkci na světě.

Sociálnědemokratická strana Finska zvolila Marinovou svou kandidátkou na premiérku o víkendu. Dnes její nominaci ve 200členném parlamentu podpořilo 99 poslanců, 70 zákonodárců bylo proti a 30 poslanců se hlasování nezúčastnila, informovala agentura Reuters.

Premiérka a čtyři lídryně

Všech pět stran, které do nynějška tvořily vládní koalici, se nicméně po demisi Rinneho dohodlo, že budou pokračovat v prosazování společného programu.

Zajímavostí je, že i další čtyři strany, které kromě sociálních demokratů budou v koalici spolupracovat, vedou převážně mladé ženy: Li Anderssonová (32) z Levicového svazu, Maria Ohisalová (34) ze Zeleného svazu, Anna-Maja Henrikssonová (55) ze Švédské lidové strany a Katri Kulmnuniová (32) z Finského středu.

Rinne odstoupil po roztržce s liberální stranou Finský střed, která expremiéra kritizovala v souvislosti s dvoutýdenní stávkou poštovních úředníků.

„Chci vybudovat společnost, ve které se každé dítě může stát, kým bude chtít, a ve které všichni lidé mohou žít a zestárnout důstojně,“ napsala Marinová na twitteru. „Čeká nás spousta práce s obnovou důvěry,“ uvědomuje si však Marinová.

Finská sociální demokratka Sanna Marinová (34) Finská sociální demokratka Sanna Marinová (34) | Reuters

Vychovávala ji matka s partnerkou

Sanna Mirella Marinová se narodila 16. listopadu 1985 v Helsinkách. Byla vychovávána v rodině své matky a její partnerky. Po studiu managementu na Univerzitě v Tampere ji v roce 2012 zvolili do rady města Tampere.

V letech 2013 až 2017 byla starostkou města Tampere, v roce 2017 byla znovuzvolena do městské rady. Působí také v zastupitelstvu města. Do finského parlamentu ji zvolili v roce 2015.

Marinová je vdaná a se svým manželem Markusem Räikkönenem vychovávají téměř dvouletou dceru Emmu Amalii.

Nejmladší premiérka světa se během své cesty na politický vrchol neváhala na svém instagramu podělit o snímky z období jejího těhotenství. Podobně dala nahlédnout do svého soukromí i během dovolené do Itálie, na kterou vyrazila s manželem. A na instagramovém účtu možné budoucí premiérky nechybí ani snímek, na kterém kojí svou tehdy několikatýdenní dcerku.

Nejmladší premiérku (34) vychovaly ženy: Na sítích se chlubí kojením i odhalenými nohami Nejmladší premiérku (34) vychovaly ženy: Na sítích se chlubí kojením i odhalenými nohami | Instagram @sannamarin

Neuznávali nás jako skutečnou rodinu

O svém dětství promluvila v roce 2015 pro finský ženský magazín Me Naiset. „Nejtěžší bylo asi to ticho, které v té souvislosti panovalo. Měla jsem občas pocit, že jsem neviditelná. Bylo to kvůli falešnému dojmu nepatřičnosti - nikdy jsme nebyly uznávány jako skutečná rodina rovnocenná s jinými,“ řekla Marinová tehdy.

Ale k šikaně v mém případě naštěstí nedocházelo, byla jsem vždycky velmi tvrdohlavá. Nikdy jsem si nic příliš nebrala,“ dodala politička.

Finka je věku Grosse

Marinové je 34 let a do křesla premiérky nastoupí ve stejném věku, jako bylo někdejšími sociálnědemokratickému premiérovi Stanislavu Grossovi. Ten vládl Strakově akademii od 4. srpna 2004 - premiérem se stal předtím, než v říjnu 2004 oslavil 35. narozeniny. Gross zemřel však již v dubnu 2015 na potíže spjaté s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS).

Aktuálně nejmladší premiér světa je 35letý Ukrajinec Oleksij Hončaruk, který je předsedou ukrajinské vlády od letošního srpna. Ženu v čele vlády má v současnosti Bangladéš, Norsko, Namibie, Srbsko, Nový Zéland, Island, Barbados, Rakousko, Dánsko a Belgie.

 

Wunderwuzzi Kurz

Ještě mladší je rakouský 33letý politik Sebastian Kurz, rakouský poslanec (od roku 2013) a předseda Rakouské lidové strany, který byl kancléřem od prosince 2017 do května 2019. Je označovaný za zázračné dítě, po podzimních předčasných volbách, které lidovci vyhráli, by měl být kancléřem opět. Jeho předchozí vláda se Svobodnými se však rozpadla po květnové korupční aféře koaličního partnera.

Politickým benjamínkem je i „zázračné dítě“ Sebastian Kurz, rakouský kancléř. Politickým benjamínkem je i „zázračné dítě“ Sebastian Kurz, rakouský kancléř. | Reuters

sronin1 ( 10. prosince 2019 17:56 )

Svět je už úplně v hajzlu ... Hlavně super sociálně posrané Švédsko, Norsko, Dánsko a Finsko ... Východní Evropo, vzpamatuj se včas !!!

MAMKA2316 ( 10. prosince 2019 16:14 )

PŘÍŠTÍ PREMIERKU ASI VYCHOVAJÍ DVA TEPLOUŠI NE??????V SEVERSKÝCH ZEMÍCH TO JE NORMAL NI VĚC NE ??,

Zobrazit celou diskusi