Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

O návrat 11 žen džihádistů s 33 dětmi Finové nestojí. „Snažily jsme se dostat pryč,“ tvrdí

Autor: ČTK - 
25. května 2019
17:57

V táboře Al-Húl na severu Sýrie žije jedenáct finských občanek s 33 dětmi, kteří se po osvobození území od teroristické organizace Islámský stát (ISIS) chtějí vrátit do Evropy. Finský ministr vnitra Kai Mykkänen repatriaci žen nechystá, skupinu navíc označil za velmi zradikalizovanou, uvedla finská televize YLE.

„Jsme Finky a nechápeme, proč se nemůžeme vrátit s dětmi do Finska,“ řekla jedna z žen v rozhovoru s YLE. Všechny ženy tvrdí, že se narodily ve Finsku a že se území ISIS pokoušely v minulosti neúspěšně opustit.

„Snažily jsme se dostat pryč, ale bylo to složité, neměly jsme peníze pro převáděče,“ uvedly ženy. Dodaly, že v Sýrii, kam před několika lety z Finska odešly, se narodily některé z jejich dětí. Poukázaly také na to, že v táboře Al-Húl, který je pod kontrolou syrských Kurdů, je vysoká úmrtnost dětí.

Mykkänen ale odmítá návrat žen zorganizovat, neboť je považuje za radikálky. Dodal, že pokud se občané Finska s vazbami na ISIS do severské země vrátí, budou stíháni za terorismus. Osobně by jako řešení uvítal, kdyby se zločinům Islámského státu věnoval Mezinárodní soudní dvůr, tedy hlavní soudní orgán OSN.

Ministr rovněž zmínil, že ač Finsko dospělé ženy přijmout zpět odmítá, hledá možnosti, jak repatriovat děti finských občanů. Takový postup by ale vyžadoval souhlas zákonných zástupců dětí. Konečné rozhodnutí v této věci ale ještě vláda neučinila, dodal Mykkänen.

Problém s občany, kteří se připojili k ISIS a po jehož porážce se nyní chtějí vrátit, se týká řady západních zemí. Koordinátor humanitárních operací OSN v Sýrii Panos Moumtzis vyzval státy, aby za své občany převzaly odpovědnost, ty ale o jejich repatriaci kvůli radikálním islámských postojům nestojí.

cotoje ( 27. května 2019 09:42 )

Však ať se vrátí a co jejich krky nechat jim na nich jejich hlavy? A co jejich podlahové hadry přes držky vytřet dlažku nebo ne?

PPP150W ( 26. května 2019 07:50 )

Vy se znáte s prazandou nějak blíž, že o ní takhle píšete?

fjdksla ( 25. května 2019 21:54 )

Hm, takže nejdřív budou repatriovat děti finských matek a pak, v rámci humanitárního scelování rodin, dovezou i jejich matinky. Kdyby radši podpořili repatriaci kluků Michalákových z Norska do Čech.

jameson ( 25. května 2019 20:11 )

Byla to jejich volba, odjet do Sýrie a přidat se k teroristům.
Tak ať si za své činy nesou i následky.
A už vůbec není důvod, brát do Finska ty jejich malé kukačky, co se jim v Sýrii narodily.

marlen52 ( 25. května 2019 18:35 )

taky bych je nevzala najednou vědí že jsou Finky proč teda nesundají ty hadry z obličeje když jsou Finky to je vidět, že v nich už ten islám je a kdoví co mají za lubem

Zobrazit celou diskusi