Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sto židovských hrobů počmárali hákovými kříži. Antisemitský útok otřásl Francií

Autor: Darina Jíchová - 
4. prosince 2019
17:12

Policie ve východofrancouzském regionu Bas-Rhin v poslední době řeší případy vandalismu s antisemitským podtextem. Tento týden zasahovali ve dvou městech, kde pachatelé počmárali hákovými kříži přes 100 hrobů na židovském hřbitově. Zpráva o zločinu otřásla Francouzi, antisemitské útoky se v zemi stupňují, informoval deník Daily Mail.

Policie nejdříve zasahovala ve vesnici Schaffhouse-sur-Zorn, kde někdo přes noc popsal zdi protižidovskými hesly, jen pár hodin nato je zastupitelé z města Westhoffen volali na místní židovský hřbitov. Zde pachatelé svastikami pokreslili 107 hrobů. Obce jsou mezi sebou vzdálené necelých 20 kilometrů.

„Je to pro nás šok, je to znesvěcení,“ komentoval vandalismus předseda židovské konzistoře v regionu Maurice Dahan. Není to poprvé, kdy v kraji k něčemu takovému došlo, během celého roku policisté zasahovali u obdobných případů. K dosud nejvýraznějšímu vandalismu došlo na židovském hřbitově v Quatzenheimu, kde pachatelé zneuctili 96 hrobů.

Macron slíbil, že s antisemitismem něco udělá

Do města dokonce vyrazil prezident Emmanuel Macron, při pohledu na hákové kříže se zavázal, že bude bojovat proti nenávistným projevům a nové vlně antisemitismu. V roce 2018 vzrostl počet antisemitských útoků o 74 procent, což ve Francii, která je domovem největší židovské a muslimské diaspory v Evropě, vyvolalo značné obavy.

tryskomys ( 4. prosince 2019 17:54 )

Zvedá se mi žaludek z toho ,jak napadají Zidy,myslela jsem si,že poslední peklo si zažili vdruhé světové válce,ale svět se nepoučil,vychází Nostradamovo proroctví,že se zničíme kvůli náboženství,je to tady nikdo a nikde nebude v bezpečí,Země se vyhubí sama.

Zobrazit celou diskusi