Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Operace kvůli tlaku na mozek: Exprezidenta Cartera (95) pustili z nemocnice domů

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2019
21:12

Bývalý americký prezident Jimmy Carter, který před dvěma týdny podstoupil chirurgický zákrok zaměřený na zmírnění tlaku na mozek, byl dnes z nemocnice propuštěn do domácího léčení. Pětadevadesátiletý Carter, který se v poslední době potýkal se zdravotními potížemi, je nejstarším žijícím americkým exprezidentem a jeho manželství s dvaadevadesátiletou manželkou Rosalynn je nejdelším svazkem mezi všemi prvními páry v dějinách USA.

Tlak na mozek způsobilo Carterovi krvácení po pádech. Operaci ve fakultní nemocnici Emory v Atlantě označili lékaři za úspěšnou a někdejší šéf Bílého domu ji absolvoval bez komplikací.

„On a paní Carterová se těší, že si Den díkůvzdání užijí doma v Plains, kde se prezident bude zotavovat. Carterovi jsou vděční za modlitby, přání a vzkazy, které dostali,“ uvedlo v prohlášení Carterovo prezidentské středisko. Dodalo, že někdejší demokratický prezident všem přeje pěkný Den díkůvzdání, který USA slaví ve čtvrtek.

Carter, který stál v čele USA v letech 1977-1981 a který dostal v roce 2002 za aktivity v oblasti lidských práv Nobelovu cenu za mír, si letos přivodil několik zranění. Minulý měsíc si při pádu ve svém domě zlomil pánev. Ještě dříve při jiném pádu utrpěl tržnou ránu nad obočím, která si vyžádala 14 stehů. V květnu Carter absolvoval operaci kyčle.

Zobrazit celou diskusi