Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Loď s ovcemi se převrhla kousek od břehu. Záchranáři bojují o život tisíců zvířat

Autor: sova - 
25. listopadu 2019
18:22

Záchranáři se pokoušejí o záchranu tisíců ovcí uvězněných po havárii velké nákladní lodi, která se převrátila v Černém moři u pobřeží Rumunska. Na palubě bylo kromě posádky více než 14 tisíc ovcí. Informuje o tom web britské stanice BBC.

Loď s názvem Queen Hind se převrátila v neděli poté, co opustila přístav Midia poblíž rumunského města Constanta. Všichni členové posádky byli zachráněni, jako náklad loď vezla více než 14 tisíc ovcí.

V pondělí ráno po noční pauze pokračovala záchranná akce, na které se kromě pobřežní stráže podílela i armáda, policie, hasiči a potápěči. Na pomoc přispěchalo podle místních médií i šest plavidel.

Jeden člen posádky skončil v nemocnici

Ještě v neděli bylo před utonutím zachráněno přes 32 ovcí, které na lodi plující pod vlajkou ostrovní republiky Palau ztroskotaly. Už nyní je však jasné, že se tisíce dalších zvířat utopily.

Zachránili jsme malé množství ovcí, které plavaly v moři,“ informovala mluvčí pohotovostních složek Ana-Maria Stoica. Členové posádky – asi 20 syrských státních příslušníků – byli téměř okamžitě z plavidla zachráněni. Jeden podchlazený muž byl převezen do nemocnice.

„Spadl do moře, ale byl velmi rychle zachráněn,“ řekla Stoica a dodala, že zbytek posádky je v bezpečí v přístavu.

Loď směřovala do Saúdské Arábie

Dosud není známo, co převrhnutí lodi, která směřovala do Saúdské Arábie, způsobilo. Vyšetřování bude zahájeno po ukončení záchranné akce. Loď opustila přístav zhruba v neděli v poledne místního času a směřovala do saúdskoarabského přístavu Jeddah.

Plavidlo bylo postaveno v roce 1980 a měří 85 metrů na délku. Do Rumunska přicestovalo 23. listopadu z libyjského Tripolisu.

Zobrazit celou diskusi