Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Hodiny hrůzy a nervového šoku.“ Pasažéři výletní lodi žádají 230 milionů odškodné

Autor: peb, ČTK - 
10. května 2019
20:17

Američtí pasažéři výletní lodi Viking Sky, která se v březnu dostala do vážných potíží u norských břehů, žádají po vlastníkovi plavidla odškodné deset milionů dolarů (230 milionů Kč). Informovala o tom dnes agentura DPA. Hromadnou žalobu podali v Los Angeles zatím čtyři cestující. Na palubě lodi bylo celkem 1373 lidí, část z nich se musela z paluby za dramatických okolností evakuovat pomocí vrtulníků.

Loď Viking Sky se kvůli bouřlivému počasí u členitého norského pobřeží dostala do potíží, když jí vypadly všechny motory. Silný vítr a vlnobití pak plavidlo unášely k pevnině a hrozilo, že loď ztroskotá. 

Na palubě bylo 915 platících turistů, zejména z Británie a USA, a všechny se nakonec podařilo dostat do bezpečí. Některé evakuovaly vrtulníky, další se vylodili v přístavu, až se činnost motorů podařilo obnovit. Dvacítka lidí utrpěla zranění.

 

Dva manželské páry se nyní rozhodly podat na společnost Viking Ocean Cruises žalobu. V ní upozorňují na to, že posádka lodi podcenila hrozící nebezpečí, o němž vzhledem k meteorologickým varováním věděla. O potenciálně rizikové situaci podle ní kapitán cestující vůbec neinformoval. Pasažéři kvůli tomu zažili „hodiny hrůzy, nehygienických podmínek, nedostatku dýchatelného vzduchu a nervového šoku“, stojí v žalobě.

Zobrazit celou diskusi