Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Velká miliardová krádež: Zloději odnesli šperky i drahé kameny ze slavné klenotnice

Aktualizováno -
25. listopadu 2019
14:03
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. listopadu 2019
11:07

Zloději dnes brzy ráno vykradli drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde jsou uloženy cenné historické sbírky německé spolkové země Sasko. Výši škody policie podle agentury DPA neoznámila. Deník Bild píše o tom, že škoda může jít do miliard, reportéři spekulují, že by se mohla vyšplhat až na 25,5 miliardy korun.

„Skupina zlodějů prý ukradla historické šperky, diamanty a drahokamy. Škody by měly jít do miliard. Jak se Bild dozvěděla, lupiči kradli výhradně šperky. Objemné předměty, jako jsou vázy nebo obrazy, ji nechali být,“ píše němcký web.

Bild uvedl, že zloději kolem páté ráno nejdříve zapálili elektrorozvaděč pod nedalekým Augustovým mostem, aby přerušili dodávku proudu do jednoho z nejznámějších německých muzeí, a poté do budovy pronikli přes zamřížované okno. Bild poznamenal, že i když byla klenotnice bez elektrického připojení, bezpečnostní kamery fungovaly.

Policie na tiskové konferenci potvrdila, že okolí bylo skutečně po vyřazení rozvaděče bez proudu, zda ale incident souvisí s krádeží, zatím nepotvrdila.

Kamery zachytily dva zloděje

Podle deníku je na videu zachyceno vícero nápadně malých osob. Pachatelé z místa činu podle dostupných informací ujeli v sedanu a zatím zůstávají na útěku.

Deník Sächsische Zeitung dopoledne informoval, že v podzemních garážích zhruba tři kilometry od Rezidenčního zámku shořelo několik aut. Zda událost souvisí s krádeží šperků, úřady nepotvrdily. Z dostupných fotografií je patrné, že tři auta byla zcela zničena a nejméně dvě další poškozena.

Vyšetřovatelé a státní zástupci na tiskové konferenci uvedli, že zloději ukradli „kulturní poklady nevyčíslitelné hodnoty“. Zdůraznili, že policie pokračuje v zajišťování místa činu a katalogizaci všech důkazů.

Na záznamu z bezpečnostních kamer jsou vidět dva pachatelé, kteří se do budovy dostali oknem ve směru na Schlossplatz, uvedl šéf drážďanské policie. Vyšetřovatelé nevylučují, že mohli mít pomocníky, video budou dálanalyzovat, tisku by mělo být zpřístupněno během dnešního odpoledne.

Německá kancléřka Angela Merkelová v klenotnici Grünes Gewölbe. Německá kancléřka Angela Merkelová v klenotnici Grünes Gewölbe. | Reuters

Zloději rozbili vitrínu, ze které odcizili 3 vystavené sady diamantových šperků, informovala kurátorka a šéfka muzea Marion Ackermannová. Zatím odmítla uvést hodnotu ukradených klenotů. „Nemluvíme tady o peněžní hodnotě, cena je nevyčíslitelná,“ uvedla během tiskové konference. 

Ackermannová doplnila, že všichni zaměstnanci klenotnice jsou „šokováni brutalitou krádeže“. Vysvětlila, že materiál, ze kterého jsou šperky vyrobené, „není zas tak podstatný“, to nejcennějších na špercích je právě to, že tvoří sadu.

„Hovoříme o předmětech, které mají nesmírnou kulturní hodnotu,“ řekl její kolega Dirk Syndram, který Grünes Gewölbe vede. „Je to takřka světové kulturní dědictví. Nikde jinde takovou sbírku klenotů v této podobě, kvalitě a množství nenajdete,“ dodal.

Diamantové sety nechal vyrobit v 18. století saský vládce August II. Silný, aby ukázal svou moc. Zloději si mohli odnést až 100 jednotlivých kusů klenotů, není jasné, jestli ukradli všechny části sad.

Policie prozatím v souvislosti s případem nikoho neidentifikovala a ani nikoho nezadržela. Na tiskové konferenci uvedla, že alarm byl spuštěn ráno v 04:59 a že první hlídka byla na místě během pěti minut. Zda pachatelé byli ještě uvnitř, jasné není. 

Grünes Gewölbe, která nese název podle původního nátěru klenby, bývala klenotnictví saských kurfiřtů. K vidění jsou zde mimo jiné jantarové předměty, stříbrné nádobí, výrobky ze slonoviny či zlatnická díla.

K často zmiňovaným předmětům, které jsou zde uloženy, patří Mouřenín se smaragdovým stupínkem. Tato soška je osázena vedle smaragdů i rubíny, safíry či granáty.

Saský ministerský předseda Michael Kretschmer v reakci uvedl, že je otřesen. „Okradena byla nejen státní sbírka, ale také my, Sasko!“ citovala DPA saského premiéra. Dodal, že hodnotu, kterou sbírka má, po řadu staletí tvrdě utvářeli obyvatelé Saska.

laserpin ( 25. listopadu 2019 15:28 )

Přežilo to tam všechny války a nálety, ale otevřené hranice EU už ne

smradlavamakrela ( 25. listopadu 2019 14:33 )

No jó . Germáni . Prachy pro ksindly mají .ale na zabezpečení musea jim stačí jen visací zámek z Woolworthu . Aneb němčourům vždy chybí tečka na í , neboli koncovka.

kajineknahrad ( 25. listopadu 2019 13:49 )

Prostě takové socialistické přerozdělování majetku bohatých chudým.

viho ( 25. listopadu 2019 13:39 )

Tak jestli tu klenotnici hlídali podobným způsobem jako katedrálu Notre Damme, není se co divit. Šperky za miliardu byly uloženy za jedním zvenku přístupným oknem? A hlídač byl nejspíš nějaký Novoněmec, který právě dokončil rekvalifikační kurz "hlídání národního pokladu" a dal echo o kvalitě zabezpečení svým krajanům. Krádež tak známých šperků může mít hodnotu snad jen pro někoho, kdo za ně bude požadovat výkupné či nějakou státní protislužbu.

Zobrazit celou diskusi