Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejen nosorožci. Vymření vážně hrozí kvůli čínské medicíně i oslům

Autor: tsv - 
23. listopadu 2019
10:53

Čínští výrobci medikamentů vystavili osly vážnému riziku vymření. Čína kvůli oblíbenému léku ejiao, jehož hlavní přísadou je želatina vyráběná z oslí kůže, vyhubila od roku 1992 již 76 % vlastní oslí populace. Informuje o tom televize CNN. 

Každý rok kvůli výrobě léku ejiao padne téměř pět milionů oslů. Jelikož Čína vymýtila téměř všechny místní osly, nechává si zvířata dovážet ze zahraničí, zejména ze zemí Afriky, Asie a Jižní Ameriky. V Brazílii byl zaznamenán úbytek těchto hospodářských zvířat o 28 %, v Botswaně 37 % a v Kyrgyzstánu 53 %.

Ejiao má zabraňovat mnoha různým zdravotním komplikacím od typické rýmy až po nespavost. Místo úlevy však může užívajícím přinést závažné nemoci, jako je třeba sněť slezinná (anthrax), tetanus nebo koňská chřipka. Oslíci totiž nejsou před zbavením kůže nijak testováni. Na lék padnou nemocná a zraněná zvířata, mláďata i březí samičky.

Před usmrcením zvířat dochází k velice častému týrání, oslíci jsou mnohdy kradeni z jatek a jsou převáženi v opovrženíhodných podmínkách. Při transportu do Číny zemře 20 % oslů.

Aktivisté a zastánci práv zvířat navrhují výrobcům ejiaa, aby místo kolagenu z oslí kůže používali na výrobu želatiny uměle vytvořený kolagen nebo alternativu z jiných zvířat, například z dobytka či drůbeže. 

Nejvíce pokles oslích obyvatel pocítí příslušníci světově nejchudších států a komunit, které na zvířatech závisí. K ochraně oslů se zatím postavilo 18 zemí včetně Nigérie a Burkiny Faso.

vvogh.t ( 23. listopadu 2019 16:04 )

psy už sežrali tak se vrhli na osly, ona ta miliarda 300milionů číňáků toho něco sežere

JanLucembursky ( 23. listopadu 2019 12:51 )

Kur..vy šikmooky 👎👎👎👎🤢🤢🤢🤮🤮🤮🤮🤮

Zobrazit celou diskusi